Wykonanie
Cieszę się i nie cieszę jednocześnie, że zaczyna się sezon na
dynię. Kocham
dynię i chętnie jej używam, tym niemniej skoro sezon to oznacza jednocześnie nieuchronny koniec lata.Zacznę od wersji, którą lubię najbardziej:
dynia podsmażona, duszona z
masłem. Dziś z dodatkiem
pora, leciuchno muśnięta
słodyczą ciemnego
cukru. Aksamitna, delikatna i pyszna. Idealna jako dodatek np. do potrawki z
kurczaka.Przygotowanie jest banalnie łatwe, trzeba tylko pokroić
pora i
dynię, wrzucić je na patelnię i cierpliwie, na niewielkim ogniu, poddusić. Użyłam do krojenia dyni obieraczki do warzyw firmy Victorinox - to niezwykle przydatne w kuchni narzędzie, które przez długi czas się nie stępi. O d razu polecam Wam miejsce, gdzie możecie obieraczkę i wiele innych przydatnych narzędzi kupić: to sklep o skądinąd bardzo obiecującej nazwie Ostry Sklep . Poszperajcie tam Kochani, znajdą się tam super ostre noże, nożyki, ba - gdybyście
mieli ochotę na przygodę życia na wyprawie survivalowej - też znajdziecie co potrzeba ;) Poza tym i sztućce, i garnki, patelnie, ostrzałki - sami zajrzyjcie.
Składniki :ok. 0 , 5 kg dyni hokkaido (waga po obraniu)1 duży
por3 łyżki
oleju1 łyżka
masłaszczypta
brązowego cukrusól,
pieprzPrzygotowanie :
Pora (jasną część) kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem, lekko
solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia.
Dynię kroję w paski, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam ją do podduszonego
pora, dodaję szczyptę ciemnego
cukru, mieszam. Przykrywam patelnię i duszę warzywa razem na małym ogniu - do momentu, aż
dynia zrobi się szklista i miękka. Dokładam
masło, doprawiam
solą i
pieprzem. Podaję na gorąco.Przepis autorski.