Wykonanie
Mimo bardzo słabego sezonu
grzybowego, udało nam się na sam jego koniec zdobyć nieco rydzów. Należy pamiętać, że te
grzyby bardzo
kurczą się w czasie smażenia. Poniżej najprostszy i moim zdaniem najlepszy przepis na te
grzyby - podkreślający delikatny smak świeżych rydzy.Składniki:kilkanaście rydzów na osobęklarowane
masło (lub zwykłe
masło i drobina
oleju)
natka pietruszkisól,
pieprzRydze oczyścić dobrze, odciąć nóżki (można szmatka lub pędzelkiem, ale można też delikatnie opłukać i osuszyć na sicie lub ręczniku kuchennym).
Masło dobrze rozgrzać na patelni, powinno tworzyć cienką warstwę na całej jej powierzchni.
Grzyby ułozyć na
maśle blaszkami do góry, przykryć i dusić na małym ogniu 10-12 minut. Odkryć patelnię i podsmażyć
grzyby jeszcze kilka minut żeby skórka zrobiła się lekko chrupiąca, na sam koniec doprawić
solą i
pieprzem (umiarkowanie żeby nie przytłumić smaku
grzybów). Podawać gorące z
natką pietruszki.