Wykonanie
Świetny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części
pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część
pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek
curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek
pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy. Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie spróbuj!
Składniki:zielone części
pora- 2 szt.0,5 łyżeczki
currysól,
pieprzgarść
orzeszków pistacjowych1 łyżka
oleju lub
masła gheeWykonanie:zielone części
pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek.
Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekaćpokrojonego
pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać
przyprawy i mieszając przesmażyć przez 1-2 minuty.
Por lekko zmniejszy objętość, ale nadal pozostanie chrupki. Przed podaniem posypać
pora pistacjami. Na kołderce z
pora super smakuje np.
łosoś i każdy kawałek ulubionego
mięsaSMACZNEGO !