ßßß
6 udek z kurczaka100 gramów wędzonego boczku3 - 4 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam czosnku niedźwiedziego Skworcu)1 duży porprzyprawa do kurczakazalewa:500 gramów kwaśnej śmietany 18%1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowegoszczypta soliszczypta pieprzu czarnegoKurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.
Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.
Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).
Brytfankę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.