Wykonanie
To jedzonko to istna delikatność i maksymalny aromat. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą dając świetny smak, bardzo polecam !

6
udek z kurczaka100 gramów
wędzonego boczku3 - 4 ząbki
czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam
czosnku niedźwiedziego Skworcu)1 duży
porprzyprawa do kurczakazalewa:500 gramów kwaśnej
śmietany 18%1 szklanka
bulionu warzywnego lub drobiowegoszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnegoKurczaka posypać
przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków
boczku i posypać suszonym
czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na
boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie,
mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.
Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki.
Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym
bulionem, dodać
przyprawy, wymieszać.
Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać
porem.
Potem zalać
śmietanką (
kurczak ma być przykryty w około 3/4).

Brytfankę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.
