ßßß Cookit - przepis na BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Ta mała kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego kraju.
Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach
dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.
Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,
ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.
Ma właściwości przeciwzapalne.
Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.
W 100 g jest tylko około 30 kcal.
Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu,
reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność.
Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z tartą bułką.
Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem.
Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci.
Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem.
Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki.
Sos worcester nada daniu korzennego smaku.
Składniki:
500 g brukselki
4-5 plastry wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu worcester
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby.
Umyłam.
Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował.
Pora na plastry wędzonego boczku.
Pokroiłam go w drobną kostkę.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło.
Smażyłam boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił.
Do boczku dodałam posiekaną wcześniej brukselkę.
Wrzuciłam do niej drobno posiekany czosnek.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Dusiłam przez około 5-10 minut pod przykryciem.
Podlałam wszystko niedużą ilością wody.
Dodałam również sos worcester.
Smażyłam jeszcze chwilę do miękkości.
Spróbujcie! a na pewno polubicie bardziej to niedoceniane warzywo.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2014/02/brukselka-z-wedzonym-boczkiem.html