Wykonanie
To już kolejny przepis Jamie'go na moim blogu ( znajdziecie je tutaj ). Tym razem coś na dodatek do obiadu...
Kapusta duszona z dodatkiem
boczku,
czosnku i
sosu worcester. Delikatna i aromatyczna.Ja użyłam
kapusty włoskiej, ale zwykła biała czy nawet
młoda będzie dobra.Składniki : ( na 4 porcje, chociaż to zależy od wielkości
kapusty )* 1 mała główka
kapusty,* 2 ząbki
czosnku,* 6 plastrów
wędzonego boczku,* odrobina
oliwy ( dałam łyżkę ),* 2 łyżki
sosu worcester,* 2 kawałki
masła ( dałam łyżkę ),* 1
kostka rosołowa, drobiowa lub warzywna,*
sól,
pieprz,*
oliwa z oliwek,Przygotowanie :Z
kapusty zdejmij wszystkie liście, dokładnie umyj.Ja wykroiłam także zgrubienie na liściu ( tak jak przy robieniu gołąbków ), w przepisie nie ma jednak o tym
mowy.Liście zwijaj w rulonik ( możesz kilka jednocześnie ) a następnie pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski.Obierz i drobniutko posiekaj
czosnek.
Boczek pokrój w cienkie paseczki.Na dużej patelni ( najlepiej takiej z przykrywką ) rozgrzej
oliwę i podsmaż
boczek na złoty kolor, dorzuć
czosnek i chwilę podsmaż.Dodaj
sos worcester,
masło i całą
kapustę. Wymieszaj dokładnie i zwiększ ogień pod patelnią.Dodaj
kostkę rosołową rozpuszczoną w 285 ml wrzątku.Przykryj i gotuj 5 minut, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 5 minut.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Przed podaniem
skrop oliwą z oliwek.