Wykonanie
Moje szczęście bardzo lubi to warzywo, a ponieważ znalazłam świeżutką polską i dość drobną postanowiłam kupić i przygotować do obiadu.Składniki:250 g
brukselki świeżejząbek
czosnku2 łyżeczki
suszonych pomidorówsóloliwa z oliwek1/2 szklanki
wodymasło (82% tłuszczu)Przygotowanie:
Brukselkę myjemy i pozbawiamy pierwszych listków.Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek. Obsmażamy przez 5 minut, po upływie tego czasu dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku i łyżeczkę
suszonych pomidorów smażymy jeszcze 2 minutki. Zalewamy
wodą i gotujemy ok 5-7 minut. Następnie przekładamy
brukselkę na durszlak i odcedzamy, patelnię wycieramy i topimy
masło, dodajemy łyżkę
oliwy i przekładamy
brukselkę obsmażamy dodajemy jeszcze łyżeczkę
pomidorów, solimy i po 2 minutach przekładamy na głęboki talerz lub do miseczki. Polewamy
octem balsamicznym (u mnie widoczny na zdjęciu). Podajemy do
mięsa lub zjadamy samą. Smacznego