Wykonanie
Brukselka, jeśli nie lubisz tego warzywa to znaczy, że nie jadłeś nigdy karmelizowanej!Mniaammmm!Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr...Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za
brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale
potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na
maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza!
Brukselka smakuje hmmm jak nie
brukselka hehehe. Jest słodka chrupiąca i troszkę pikantna.Polecam serdecznie!
SKŁADNIKI:- pół kilograma
brukselki świeżej-
masło-
oliwa z oliwek-
sól-
miód polski wysokiej jakości
Brukselkę namocz w modzie prze 15 minut. Dokładnie umyj i opłukaj. Oderwij zwiędnięte listki. Większe
brukselki pokrój na pół. Zblanszuj w gorącej wodzie- tj. zagotuj w garnku przez 3 minut, pamiętaj aby
brukselkę gotować bez pokrywki (nie będzie wtedy wzdymająca). Pozostaw we wrzątku przez 15 minut (wyłącz już płytę, lub zgaś ogień).Odcedź na sitku.Na patelni rozpuść
masło i
oliwę, dodaj
brukselki, smaż aż cała
woda odparuje, delikatnie mieszając.Dodaj 1 łyżkę
miodu. Ciągle smaż, tak aby
brukselki się skarmelizowały na złoty kolor.Dopraw
solą.Podawaj
póki gorące.Smacznego!