Wykonanie
Niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny, polecam :) Z
ziemniakami,
ryżem i ulubioną surówką stworzy bogaty w wartości i błonnik pożywny posiłek.


8
udek z kurczaka0,5 małej główki
kapusty włoskiej350 gramów
pieczarek2 małe
cebule4 średnie
marchewki3 ząbki
czosnku0,5 litra dość mocno przyprawionego
czarnym pieprzem bulionu warzywnego lub drobiowego
przyprawa do kurczakaMięso myjemy i osuszamy, posypujemy
przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie
marchewki obieramy i kroimy w talarki.
Pieczarki myjemy dokładnie, kroimy na plasterki i podsmażamy z posiekaną
cebulą na
oleju, następnie tłuszcz odsączamy,
pieczarki przekładamy do miseczki.
Kurczaka podsmażamy na
oleju na jasno złoty kolor z obu stron,
potem przekładamy go na półmisek.

Na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 6 - 8 minut pokrojoną
marchewkę.
Kapustę szatkujemy dość grubo. Dość głębokie i szerokie naczynie żaroodporne (typu gęsiarka) smarujemy lekko
olejem, dno wykładamy
włoską kapustą, na niej układamy
udka z kurczaka, na
mięso wykładamy podsmażoną
marchewkę, a następnie
pieczarki.

Całość zalewamy
bulionem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy naczynie z
mięsem i zapiekamy około 40 - 45 minut.UWAGA: W czasie pieczenia przemieszajmy ze 2
razy całość, by równomiernie się podpiekła.
