ßßß

8 udek z kurczaka0,5 małej główki kapusty włoskiej350 gramów pieczarek2 małe cebule4 średnie marchewki3 ząbki czosnku0,5 litra dość mocno przyprawionego czarnym pieprzem bulionu warzywnego lub drobiowegoprzyprawa do kurczakaMięso myjemy i osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie marchewki obieramy i kroimy w talarki.Pieczarki myjemy dokładnie, kroimy na plasterki i podsmażamy z posiekaną cebulą na oleju, następnie tłuszcz odsączamy, pieczarki przekładamy do miseczki.
Kurczaka podsmażamy na oleju na jasno złoty kolor z obu stron, potem przekładamy go na półmisek.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 6 - 8 minut pokrojoną marchewkę.
Kapustę szatkujemy dość grubo. Dość głębokie i szerokie naczynie żaroodporne (typu gęsiarka) smarujemy lekko olejem, dno wykładamy włoską kapustą, na niej układamy udka z kurczaka, na mięso wykładamy podsmażoną marchewkę, a następnie pieczarki.
Całość zalewamy bulionem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i zapiekamy około 40 - 45 minut.UWAGA: W czasie pieczenia przemieszajmy ze 2 razy całość, by równomiernie się podpiekła.