ßßß
Kolejny post z cyklu "co w domu, to na talerzu". Długo zastanawiałem się co przyrządzić sobie na obiad (śniadania nawet nie chciało mi się robić). W końcu doszedłem do wniosku, że należy wykorzystać powoli balansujące na granicy przydatności do spożycia pieczarki. Właściwie, to były już dzień po terminie. Oprócz tego moja kuchnia była zaopatrzona w czosnek i cebulę. Rozmroziłem zatem kurczaka i zrobiłem do niego sos.Potrzebujemy:- 3 udka z kurczaka- 250 g pieczarek- 1 małą cebulę- 1 duża łyżka śmietany- 3 ząbki czosnku- przyprawa do kurczaka- sól, pieprz- olejPrzygotowanie:Kurczaka najlepiej wsadzić do marynowania dzień wcześniej. Dzięki temu jego aromat i smak w dniu przygotowania będzie lepiej podkreślony. Marynujemy w misce, używając przyprawy do kurczaka (nie żałujemy) i polewamy lekko olejem, aby nasza przyprawa się dobrze wkomponowała w udko. Odstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki.Sos pieczarkowy przygotowujemy na bieżąco. Najpierw siekamy je na plasterki (jak na zdjęciu) i wrzucamy pod przykryciem na patelnię. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, tak aby wydały z siebie lepszy smak. Gdy już się zarumienią, dorzucamy je do podsmażonych pieczarek. Odkładamy przykrywkę i czekamy, aż trochę wody odparuje z patelni.Kolejny krok to dodanie łyżki śmietany i przypraw. Następnie czekamy aż nasz kurczak się dosmaży i dorzucamy go do sosu. Mieszamy i czekamy 10 minut, by nasza potrawa się skomponowała.Obiad gotowy.