Wykonanie
15:48 Jedz Taniej 0 Comments
Kolejny post z cyklu "co w domu, to na talerzu". Długo zastanawiałem się co przyrządzić sobie na obiad (śniadania nawet nie chciało mi się robić). W końcu doszedłem do wniosku, że należy wykorzystać powoli balansujące na granicy przydatności do spożycia
pieczarki. Właściwie, to były już dzień po terminie. Oprócz tego moja kuchnia była zaopatrzona w
czosnek i
cebulę. Rozmroziłem zatem
kurczaka i zrobiłem do niego sos.Potrzebujemy:- 3
udka z kurczaka- 250 g
pieczarek- 1 małą
cebulę- 1 duża łyżka
śmietany- 3 ząbki
czosnku-
przyprawa do kurczaka-
sól,
pieprz-
olejPrzygotowanie:
Kurczaka najlepiej wsadzić do marynowania dzień wcześniej. Dzięki temu jego aromat i smak w dniu przygotowania będzie lepiej podkreślony. Marynujemy w misce, używając
przyprawy do kurczaka (nie żałujemy) i polewamy lekko
olejem, aby nasza
przyprawa się dobrze wkomponowała w udko. Odstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki.
Sos pieczarkowy przygotowujemy na bieżąco. Najpierw siekamy je na plasterki (jak na zdjęciu) i wrzucamy pod przykryciem na patelnię. Na osobnej patelni podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, tak aby wydały z siebie lepszy smak. Gdy już się zarumienią, dorzucamy je do podsmażonych
pieczarek. Odkładamy przykrywkę i czekamy, aż trochę
wody odparuje z patelni.Kolejny krok to dodanie łyżki
śmietany i przypraw. Następnie czekamy aż nasz
kurczak się dosmaży i dorzucamy go do sosu. Mieszamy i czekamy 10 minut, by nasza potrawa się skomponowała.Obiad gotowy.