ßßß
2 duże lub 4 małe filety z kurczakaprzyprawa do kurczaka400 gramów pieczarek1 duża cebula3 średnie marchewki3 kopiaste łyżki majonezu ( polecam Kielecki)4 plasterki sera żółtegosól, ewentualnie czarny pieprzFilety lekko rozbić, oprószyć przyprawą, odstawić na 10 minut do lodówki. Jeśli są duże, przekroić tak, by z dwóch powstały nam cztery i również leciutko rozbić, oprószyć przyprawą itd.Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju, po 5 minutach smażenia zalać 0,5 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić do wytracenia płynu.
Pieczarki ( użyłam tylko kapeluszy) pokroić na małe kawałki, usmażyć z cebulą ( pokrojoną w piórka), przełożyć do miski.
Do naczynia z pieczarkami dodać również podduszoną marchewkę, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
Szerokie i płaskie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dnie ułożyć filety, na mięso wyłożyć równomiernie "pierzynkę" pieczarkowo - marchewkową.
Nie przykrywając, naczynie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i zapiekać przez około 40 minut.Na parę minut przed upływem tego czasu poukładać ser żółty ( możemy pokroić go na małe kwadraciki lub zetrzeć drobno).

