Wykonanie
Rolada z
kurczakiem i
pieczarkami jest naprawdę smaczna i bardzo ładnie wygląda na talerzu. Można ją podać zarówno na ciepło na obiad, jak również jako
wędlinę na kanapki.


4
jajka3 łyżki
majonezu25dag
sera żółtego3
piersi z kurczaka30dag
pieczarek1
cebulasól,
pieprzŻółtka zmiksować z
majonezem. Ubić
białka i dodać do
żółtek.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Blachę piekarnikową (30x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
oliwą. Wylać masę jajeczną. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i oderwać papier do pieczenia, uważając aby nie rozerwać ciasta jajecznego.
Piersi z kurczaka odsączyć na ręczniku papierowym, przekroić na pół jak na kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić
solą i
pieprzem.
Pieczarki i
cebule pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania
wody i też doprawić. Na upieczoną masę jajeczną wyłożyć kotlety, a następnie
pieczarki, zawinąć w roladę (dobrze pomóc sobie jakąś ściereczką). Można zawinąć w sreberko, wtedy łatwiej sie to zwija. Piec w piekarniku ok. 45-60 minut w 180 stopniach, aby
mięso się dobrze upiekło w środku. Jeśli kotlety były cienkie można piec krócej, jeśli były dość grube piec dłużej.

