ßßß


500 - 550 gramów filetów z kurczaka ( dałam dwa średnie)15 - 20 dag pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)1 średnia cebula1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach3 jaja2 kopiaste łyżki mąki pszennej3 kopiaste łyżki gęstego majonezuprzyprawa do kurczakasól i pieprz do pieczarekFilety umyć, osuszyć, pokroić w około 1,5 cm kosteczkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na około 20 minut.
Pieczarki wyszorować, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić najpierw grzybki, kiedy wytracą wilgoć, wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, leciutko(!)posolić, dodać pieprz czarny, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki i schłodzić.W misce utrzeć całe jaja z mąką i majonezem.UWAGA: Nie spieniać jajek, masa ma być po prostu jednorodna, można użyć trzepaczki rózgowej.Do masy wrzucić mięso, pieczarki z cebulą oraz starty ser, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki (z 1 kopiastej łyżki masy) z obu stron na złoty kolor.UWAGA: Najlepiej smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
