Wykonanie
To danie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane, nic bardziej mylnego. Jest szybkie i pyszne dlatego polecam je na obiad w „tygodniu’. Pyszna i soczysta polędwiczka
wieprzowa pieczona w
boczku i podana z balsamicznymi
truskawkami, młodymi
ziemniakami i lekką
sałatką. Idealny obiad na lato. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
soli8-10 plasterków
boczku wędzonego2 łyżki
oleju1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1/2 szklanki
octu balsamicznego1/3 szklanki
dżemu truskawkowego1 szklanka świeżych
truskawek pokrojonych w kostkęPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Natrzyj polędwiczkę
bazylią,
solą i
pieprzem. Zawiń ją w plastry
boczku, spinając je wykałaczkami.Rozgrzej łyżkę
oleju w żaroodpornej patelni, włóż polędwiczkę i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę wraz z patelnią (lub przełóż ją do naczynia żaroodpornego) do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej
mięsa ok. 76 oC.W międzyczasie w rozgrzej kolejną łyżkę
oleju w rondelku i włóż
czosnek. Smaż go na średnim ogniu około 30 sekund, po czym wlej
ocet balsamiczny i zwiększ ogień do dużego. Doprowadź
ocet do wrzenia i gotuj około 5 minut.Zdejmij
ocet z ognia i wmieszaj
dżem i
truskawki.Gdy polędwiczka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut aby „odpoczęła”. Następnie pokrój je na plastry i podawaj wraz z balsamicznymi
truskawkami.Smacznego!

English version
Pork Tenderloin with Bacon and Balsamic Strawberries(4 servings)Ingredients:1 big
pork tenderloin or 2 smaller1/2 teaspoon dried basil1/2 teaspoon ground black pepper1/2 teaspoon salt8-10 bacon slices2 tablespoons oil1 clove garlic, crushed1/2 cup balsamic vinegar1/3 cup strawberry preserves1 cup diced fresh strawberriesPreparation:Preheat oven to 200 oC.Sprinkle
pork with basil, salt, and pepper. Wrap slices around tenderloin, overlapping the neds of the bacon slices to secure.Heat 1 tablespoon oil in an oven proof skillet.
Sear pork in skillet for 2-3 minutes per
side. Place skillet on oven and cook for 20 minutes, or until
pork reaches an internal temperature of 76 oC.Meanwhile, heat the remaining tablespoon oli in a medium saucepan over medium heat. Add garlic and saute for 30 seconds. Add balsamic vinegar and increase heat to medium-high. Bring vinegar to a boil for 5 minutes.Remove vinegar from heat and stir in preserves and strawberries.When
pork is done cooking, remove from oven and let it rest for a few minutes. Then slice it and top with strawberries.Enjoy!

Share the post "Pieczona w
boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi
truskawkami"



