ßßß Cookit - przepis na Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

nazwa

Wykonanie

To danie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane, nic bardziej mylnego. Jest szybkie i pyszne dlatego polecam je na obiad w „tygodniu’. Pyszna i soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i podana z balsamicznymi truskawkami, młodymi ziemniakami i lekką sałatką. Idealny obiad na lato. Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
8-10 plasterków boczku wędzonego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 szklanki octu balsamicznego
1/3 szklanki dżemu truskawkowego
1 szklanka świeżych truskawek pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
Natrzyj polędwiczkę bazylią, solą i pieprzem. Zawiń ją w plastry boczku, spinając je wykałaczkami.
Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornej patelni, włóż polędwiczkę i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę wraz z patelnią (lub przełóż ją do naczynia żaroodpornego) do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej mięsa ok. 76 oC.
W międzyczasie w rozgrzej kolejną łyżkę oleju w rondelku i włóż czosnek. Smaż go na średnim ogniu około 30 sekund, po czym wlej ocet balsamiczny i zwiększ ogień do dużego. Doprowadź ocet do wrzenia i gotuj około 5 minut.
Zdejmij ocet z ognia i wmieszaj dżem i truskawki.
Gdy polędwiczka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut aby „odpoczęła”. Następnie pokrój je na plastry i podawaj wraz z balsamicznymi truskawkami.
Smacznego!
English version
Pork Tenderloin with Bacon and Balsamic Strawberries
(4 servings)
Ingredients:
1 big pork tenderloin or 2 smaller
1/2 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon ground black pepper
1/2 teaspoon salt
8-10 bacon slices
2 tablespoons oil
1 clove garlic, crushed
1/2 cup balsamic vinegar
1/3 cup strawberry preserves
1 cup diced fresh strawberries
Preparation:
Preheat oven to 200 oC.
Sprinkle pork with basil, salt, and pepper. Wrap slices around tenderloin, overlapping the neds of the bacon slices to secure.
Heat 1 tablespoon oil in an oven proof skillet. Sear pork in skillet for 2-3 minutes per side. Place skillet on oven and cook for 20 minutes, or until pork reaches an internal temperature of 76 oC.
Meanwhile, heat the remaining tablespoon oli in a medium saucepan over medium heat. Add garlic and saute for 30 seconds. Add balsamic vinegar and increase heat to medium-high. Bring vinegar to a boil for 5 minutes.
Remove vinegar from heat and stir in preserves and strawberries.
When pork is done cooking, remove from oven and let it rest for a few minutes. Then slice it and top with strawberries.
Enjoy!
Share the post "Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczona-w-boczku-poledwiczka-wieprzowa-z-balsamicznymi-truskawkami