Wykonanie
Puree ze smażonej
fasoli jest jednym z typowych dań kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Może stanowić dodatek do wielu dań
mięsnych, drobiowych,
rybnych czy warzywnych, jak również zostać użyte do nadziewania tortilli czy tacos. Możliwości jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Zaleta tego pysznego, pełnego domowego ciepła dania jest fakt, że pasuje nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Serious Eats .

1 puszka
czerwonej fasoli (
fasolę odsączyć, zalewę zachować)4 plastry surowego,
wędzonego boczku*1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oreganosól i świeżo mielony
czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia1. Odsączona
fasole z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę
fasolek zachowało swój kształt).2. Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę
boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną
cebule i obrany, posiekany
czosnek.Gdy
cebula będzie lekko rumiana, dodajemy
fasole,
oregano i 2-3 łyżki zalewy z
fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z
fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Gotowe danie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy gorące. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.*Wegetarianie w miejsce
boczku mogą doprawić danie hiszpańską wędzoną
czerwoną papryką w proszku.