ßßß Cookit - przepis na Meksykańska smażona fasola. Refried beans. Frijoles refritos.

Meksykańska smażona fasola. Refried beans. Frijoles refritos.

nazwa

Wykonanie

Puree ze smażonej fasoli jest jednym z typowych dań kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Może stanowić dodatek do wielu dań mięsnych, drobiowych, rybnych czy warzywnych, jak również zostać użyte do nadziewania tortilli czy tacos. Możliwości jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Zaleta tego pysznego, pełnego domowego ciepła dania jest fakt, że pasuje nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Serious Eats .
1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)
4 plastry surowego, wędzonego boczku*
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
1. Odsączona fasole z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebule i obrany, posiekany czosnek.
Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasole, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.
*Wegetarianie w miejsce boczku mogą doprawić danie hiszpańską wędzoną czerwoną papryką w proszku.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Meksykanska-smazona-fasola-Refried-beans-Frijoles.html