Wykonanie
Pyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby.Składniki:-2 kg surowych
ziemniaków-60 dkg ugotowanych
ziemniaków-20 dkg surowego lub
wędzonego boczku-
cebula-
sól-
olejZiemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.
Surowe
ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.
Odciskamy przez gazę.
Delikatnie zlewamy
wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.
Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.
Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę.
Na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulę,
dodajemy
boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek.
Zagotowujemy
wodę, solimy, dodajemy odrobinę
oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy.
Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.Zbieramy łyżką cedzakową.
Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub
zalewamy rosołem.W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.
Smacznego!