Wykonanie

Pyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby.Składniki:-2 kg surowych
ziemniaków-60 dkg ugotowanych
ziemniaków-20 dkg surowego lub
wędzonego boczku-
cebula-
sól-
olej
Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.

Surowe
ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.

Odciskamy przez gazę.

Delikatnie zlewamy
wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.

Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.

Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę.

Na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulę,

dodajemy
boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek.

Zagotowujemy
wodę, solimy, dodajemy odrobinę
oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy.

Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.Zbieramy łyżką cedzakową.

Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub

zalewamy rosołem.W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.

Smacznego!