Wykonanie
Kluski śląskie. Banalnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Ze słynną dziurką po środku, w której zbiera się sos.Mimo iż są tak proste, sporo osób boi się je robić-tak samo jak i inne kluski. Ja parę lat temu temu kiedy byłam jeszcze smarkulą nawet nie
brałam pod uwagę, że kiedykolwiek się za nie zabiorę, bo nie wiem dlaczego, ale ciągle tkwiły mi w głowie narzekania innych gospodyń domowych, które mówiły - a to
ziemniaki nie takie, a to za dużo
mąki, a to wychodzą za twarde albo się rozpadają... Tymczasem mi nigdy nie wyszły niedobre i chyba z wszystkich kluskowatych najbardziej lubię robić i jeść właśnie śląskie ;) Więc zachęcam wszystkich, którzy jeszcze ich nie robili żeby się odważyli ;)
Składniki:
ziemniakimąka ziemniaczanasólolejZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę albo tak jak ja ugnieć tłuczkiem. Przestudź.
Wyrównaj powierzchnię
ziemniaków i przedziel na równe 4 części, rysując krzyżyk - jedną z nich wyjmij, a na jej miejsce wsyp
mąkę ziemniaczaną. Wsyp dokładnie tyle ile było
ziemniaków. Wyrób ciasto rękami.
Formuj kuleczki z dziurką po środku (dziurkę zrób przy pomocy palca ;) )
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju przez ok 3 minuty od wypłynięcia klusków na powierzchnię.Podawaj jako dodatek do
mięs, polane sosem.Ja jednak najbardziej lubię podane z podsmażonym
boczkiem i
cebulką.
źródło: przepis własny