Wykonanie
Ostatnio usłyszałam prośbę/sugestię, aby częściej umieszczać przepisy na dania kuchni podlaskiej. Pomyślałam: "spoko, choć fajnie by było umieszczać częściej jakiekolwiek przepisy". Bo jak nie nawał pracy, to awaria komputera, a ostatnio awaria kręgosłupa i przymusowy odpoczynek. A ja, kiedy choruję, lubię pocieszyć się dobrym jedzeniem. Zresztą nie bez powodu istnieje specjalne określenie prostego w przygotowaniu jedzenia, którego zadaniem jest poprawianie nastroju . To tzw. "comfort food" . Niektórzy mówią też, że "comfort food" to jedzenie, którego smak przypomina smaki dzieciństwa . A jeśli tak jest, to podlaska tołkanica, jest dla mnie jego najlepszym przykładem. Po pierwsze składa się głównie z
ziemniaków. I na tym mogłabym zakończyć, bo
ziemniaki kocham. Ale tołkanica jest po prostu pyszna i mega prosta w przygotowaniu.
Czym jest podlaska tołkanica?Wielu z Was, którzy tołkanicy nie znają, przyglądając się pobieżnie jej zdjęciom, powie zapewne: ot, zwykła babka ziemniaczana. Otóż nie. Są bodaj dwie zasadnicze różnice
między babką ziemniaczaną, a tołkanicą . Babka robiona jest z surowych
ziemniaków, które tarte są na tarce. Tołkanicę natomiast przygotowuje się z
ziemniaków ugotowanych, które są tłuczone specjalnym, drewnianym, ściętym u dołu wałkiem. I to dobre utłuczenie
ziemniaków jest bardzo ważne.Jeśli chodzi o obróbkę samej tołkanicy, to można wykorzystać dwa warianty: smażenie na
maśle na patelni lub zapiekanie (tradycyjnie zapiekało się tołkanicę w dochówce). Osobiście polecam wariant drugi, głównie ze względu na wygodę. Przy czym dochówki niestety nie mam i używam piekarnika i naczynia żaroodpornego.Acha, jeszcze jedna rzecz: wersja standardowa tołkanicy robiona jest ze smażoną
cebulą, a bardziej bogata z
boczkiem lub
słoniną. A teraz do rzecz, czyli przepis.
Tołkanica - składniki:-
ziemniaki-
cebula-
wędzony boczek-
olej rzepakowyTołkanica - przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy a następnie odparowujemy z garnka nadmiar
wody.Lekko przestudzone
ziemniaki tłuczemy drewnianym wałkiem lub przeciskamy przez praskę do
ziemniaków.Na patelni podsmażamy
boczek. Jeśli jest tłusty, to wrzucamy
cebulę, delikatnie solimy i całość smażymy do momentu, aż
cebula się zeszkli. Jeżeli
boczek jest chudy, dodajemy odrobinę
oleju rzepakowego.Podsmażoną
cebulę i
boczek dodajemy do utłuczonych
ziemniaków. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą
oleju. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch, smarując równomiernie cienką warstwą
oleju.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i zapiekamy do momentu, aż na wierzchu tołkanicy pojawi się brązowa, chrupiąca skórka.