ßßß
Lubicie placki ziemniaczane ? my bardzo. Przygotowuje je na różne sposoby i podaje raz w wersji na słodko z jogurtem i cukrem a raz na wytrawnie z gulaszem lub warzywami czy sosem. Ostatnio zrobiłam takie placki z ziemniaków tartych na tarce na grubych oczkach. Wyszły przepyszne i bardzo chrupiące. Polecam spróbujcie sami. Są bardzo łatwe do zrobienia i w sumie szybkie. A ty masz ochotę na takie placki ? zapraszam i życzę wam miłego dnia.Składniki:- 1,5 kg ziemniaków- 1/4 łyżeczki soli- 2 cebule- olej do smażeniaZiemniaki obieramy i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je zimną wodą i odsączamy - wyciskamy mocno w dłoniach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni z odrobiną oleju. Mieszamy z ziemniakami.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczamy placki łyżką. Smażymy na rumiano z dwóch stron, odsączamy je na ręczniku papierowym. Podajemy same, w towarzystwie sosu mięsnego lub warzywnego, tradycyjnie z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Smakują wspaniale, są takie chrupiące. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.