ßßß
Jesteście zadowoleni z tegorocznego lata? Ja tak , bo pogoda akurat na kąpiel i opalanie. Jakieś małe wahania temperatur, trochę deszczu od czasu do czasu, no może więcej niż trochę, ale po co skwar całymi dniami. Dzisiaj właśnie jest taki dzień, gdzie do południa było opalanie i kąpiel w jeziorze, a potem lekkie zachmurzenie, trochę chłodniej, w sam raz na talerz dobrej zupy.Dzisiaj gotowała moja siostra. Była zupka pomidorowa paprykowa . Na pozór jak każda zupa pomidorowa, ale nie. Zupa została ugotowana z grilowanych pomidorów, czosnku i czerwonej papryki. Zupa smakowała przepysznie! Oceńcie sami, bo warto ją ugotować.
Składniki:Na 6 porcji3 duże czerwone papryki10 pomidorów1 duży czosnek1 duża cebula4 gałązki świeżego oreganoszczypta pieprzu kajeńskiegoszczypta pieprzusól do smaku150 g mozzarelliWykonanie:Nastaw piekarnik na obcję grilową na maksymalną temperaturę i ugriluj pomidory, paprykę i czosnek wraz ze skórką.Opłócz warzywa zimną wodą i obierz ze skórki.Obierz cebulę, posiekaj i usmaż na oliwie. Dodaj do reszty warzyw i zmiksuj wszystko razem.Dopraw zupę czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim, świeżym oregano i solą.Podaj zupę z pokrojoną w kostkę mozzarellą.Polecane przepisyKremowa zupa z porow z nalesnikowym tagliatePyszny barszcz ukraińskiRelacja z warsztatów kulinarnych – kremowa zupa ze szpinakuZupa kalafiorowa po azjatyckuKremowa zupa grzybowa z suszonych grzybow