Pieczeń wołowa będzie naprawdę wyśmienita tylko wtedy, jeśli mięso do jej przyrządzenia zostanie uprzednio zamarynowane, najlepiej w czerwonym winie. Dobrym mięsem na pieczeń jest na przykład ligawa.SKŁADNIKI800 g udźca wołowego3/8 I czerwonego wina1 łyżeczka wywaru mięsnego w proszku1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1 liść laurowy, tymianek1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki oleju1 kość ze szpikiem1 łyżeczka soli, 2 pomidory1 porSPOSÓB PRZYGOTOWANIAMięso włożyć do garnka. Czerwone wino wymieszać z przyprawami, tartą cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem i zagotować. Wywarem zalać mięso i odstawić do schłodzenia.Wyjęte z zalewy mięso osuszyć i podsmażyć z wszystkich stron na oleju, na dużym ogniu. Razem z mięsem smażyć również kość ze szpikiem.Zagotowaną zalewą zalać pieczeń tak, aby warstwa płynu sięgała na wysokość 2 cm. Mięso przykryć i dusić na małym ogniu, często odwracając i w razie potrzeby dodając zalewę.Oczyszczone pomidory i por pokroić na małe kawałki i dusić razem z mięsem. Sos z duszenia pieczeni przecedzić, chwilę gotować i doprawić do smaku.Brak powiązanych wpisów.