ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa w Czerwonym winie

Pieczeń wołowa w Czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Pieczeń wołowa będzie naprawdę wyśmienita tylko wtedy, jeśli mięso do jej przyrządzenia zostanie uprzednio zamarynowane, najlepiej w czerwonym winie. Dobrym mięsem na pieczeń jest na przykład ligawa.
SKŁADNIKI
800 g udźca wołowego
3/8 I czerwonego wina
1 łyżeczka wywaru mięsnego w proszku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 liść laurowy, tymianek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 kość ze szpikiem
1 łyżeczka soli, 2 pomidory
1 por
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso włożyć do garnka. Czerwone wino wymieszać z przyprawami, tartą cebulą oraz drobno pokrojo­nym czosnkiem i zagotować. Wy­warem zalać mięso i odstawić do schłodzenia.
Wyjęte z zalewy mięso osuszyć i podsmażyć z wszystkich stron na oleju, na dużym ogniu. Razem z mięsem smażyć również kość ze szpikiem.
Zagotowaną zalewą zalać pieczeń tak, aby warstwa płynu sięgała na wysokość 2 cm. Mięso przykryć i dusić na małym ogniu, często od­wracając i w razie potrzeby dodając zalewę.
Oczyszczone pomidory i por pokroić na małe kawałki i dusić razem z mięsem. Sos z duszenia pieczeni przecedzić, chwilę gotować i dopra­wić do smaku.
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/31/pieczen-wolowa-w-czerwonym-winie