Wykonanie
Share the post "Cacciatore z
kurczakiem i
dynią / Chicken and squah cacciatore"Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”.
Kurczak duszony w piekarniku w
sosie pomidorowym, z
dynią,
pieczarkami i
oliwkami, a dodatek
rozmarynu i
wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane z chrupiącym
chlebkiem. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1
cebula, pokrojona w ósemki1
por, pokrojony w plasterki4 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki2 plasterki
wędzonego boczku lub wędzonej pancetty, drobno posiekane2 gałązki
rozmarynu, listki drobno posiekane
olej lub
oliwa z oliwek2
liście laurowe600 g dyni piżmowej lub
batatów, pokrojonej w grubą kostkę100 g małych
pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone2 x 400 g puszki krojonych
pomidorów250 ml
czerwonego wina4 nadudzia z
kurczaka (lub nadudzia z pałkami)8 czarnych
oliwekPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 190 °C.W większym, żaroodpornym rondlu rozgrzej
olej i dodaj
boczek i
rozmaryn. Smaż mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj
czosnek,
cebulę i
pora. Smaż, mieszając od czasu, do czasu przez kolejne 10 minut.Dodaj
pieczarki,
dynię lud
bataty, po czym włóż
kurczaka. Wlej
wino i gotuj aż około jedna trzecia odparuje, po czym dodaj
pomidory. Wlej do każdej puszki trochę
wody aby zebrać resztki
pomidorów, po czym wlej zawartość do rondla.Dodaj
oliwki, doprowadź do wrzenia po czym włóż rondel do piekarnika i piecz przez godzinę, lub do momentu aż
kurczak będzie upieczony a warzywa miękkie.Wyjmij danie z piekarnika, dopraw do smaku
pieprzem,
solą i
cukrem i podawaj, najlepiej z chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!
English versionChicken and squah cacciatore(4 servings)Ingredients:1 onion, cut into eighths1 leek, sliced4 cloves of garlic, sliced2 rashers of bacon or smoked pancetta, finely sliced2 sprigs of fresh rosemary, leaves chopped
olive oil2 bay leaves600 g butternut squash or sweet potatoes , cut into bite-sized chunks100 g small chestnut mushrooms, stems separated2 x 400 g
tins of plum tomatoes250 ml of good red
wine4 chicken thighs,
bone in8 black olivesPreparation:Preheat the oven to 190°C.Place a large ovenproof casserole pan on a medium heat, add pancetta and rosemary leaves, bay leaves with 1 tablespoon of oil. Stir regularly for 2 minutes, then add the garlic, followed by the onion and leek. Cook for 10 minutes, stirring regularly.Add mushrooms, chopped squash or sweet potato and chicken to the pan.
Pour in the
wine and let it reduce slightly, then add the tomatoes and break them up with a wooden spoon. Half-fill each tin with water, swirl about,
pour into the pan and mix it all together.
Poke olives into the stew, bring to a gentle simmer, then transfer to the oven to cook for 1 hour, or until thick, delicious, the chicken falls off the
bone and the squash or sweet potato is lovely and tender. Season with salt pepper and sugar, then
serve with bread to mop up that tasty sauce.Enjoy!
Share the post "Cacciatore z
kurczakiem i
dynią / Chicken and squah cacciatore"