ßßß
(4 porcje)Składniki:1 cebula, pokrojona w ósemki1 por, pokrojony w plasterki4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki2 plasterki wędzonego boczku lub wędzonej pancetty, drobno posiekane2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekaneolej lub oliwa z oliwek2 liście laurowe600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę100 g małych pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone2 x 400 g puszki krojonych pomidorów250 ml czerwonego wina4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami)8 czarnych oliwekPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 190 °C.W większym, żaroodpornym rondlu rozgrzej olej i dodaj boczek i rozmaryn. Smaż mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pora. Smaż, mieszając od czasu, do czasu przez kolejne 10 minut.Dodaj pieczarki, dynię lud bataty, po czym włóż kurczaka. Wlej wino i gotuj aż około jedna trzecia odparuje, po czym dodaj pomidory. Wlej do każdej puszki trochę wody aby zebrać resztki pomidorów, po czym wlej zawartość do rondla.Dodaj oliwki, doprowadź do wrzenia po czym włóż rondel do piekarnika i piecz przez godzinę, lub do momentu aż kurczak będzie upieczony a warzywa miękkie.Wyjmij danie z piekarnika, dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
English versionChicken and squah cacciatore(4 servings)Ingredients:1 onion, cut into eighths1 leek, sliced4 cloves of garlic, sliced2 rashers of bacon or smoked pancetta, finely sliced2 sprigs of fresh rosemary, leaves choppedolive oil2 bay leaves600 g butternut squash or sweet potatoes , cut into bite-sized chunks100 g small chestnut mushrooms, stems separated2 x 400 g tins of plum tomatoes250 ml of good red wine4 chicken thighs, bone in8 black olivesPreparation:Preheat the oven to 190°C.Place a large ovenproof casserole pan on a medium heat, add pancetta and rosemary leaves, bay leaves with 1 tablespoon of oil. Stir regularly for 2 minutes, then add the garlic, followed by the onion and leek. Cook for 10 minutes, stirring regularly.Add mushrooms, chopped squash or sweet potato and chicken to the pan. Pour in the wine and let it reduce slightly, then add the tomatoes and break them up with a wooden spoon. Half-fill each tin with water, swirl about, pour into the pan and mix it all together.Poke olives into the stew, bring to a gentle simmer, then transfer to the oven to cook for 1 hour, or until thick, delicious, the chicken falls off the bone and the squash or sweet potato is lovely and tender. Season with salt pepper and sugar, then serve with bread to mop up that tasty sauce.Enjoy!
Share the post "Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore"


