Wykonanie
Share the post "
Udka kurczaka z
pieczarkami i
papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet
wine sauce with peppers and mushrooms"Dziś przedstawiam przepis na doskonały obiad, który praktycznie robi się sam. Soczysty
kurczak, pieczony w piekarniku z
papryką i
pieczarkami, wraz z przepysznym sosem z
pomidorów i słodkiego,
czerwonego wina. Świetny pomysł na weekendowy, leniwy obiad, jak i na kolację w pracowitym tygodniu. Podałam je z opiekanymi ziemniaczkami i zasmażaną
botwinką . Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4
udka kurczaka ze skórą
sól,
pieprzolej roślinny np. rzepakowego1
cebula, drobno posiekana250 g
pieczarek, pokrojonych w ćwiartki1/2
zielonej papryki, pokrojonej w plastry1/2
żółtej papryki, pokrojonej w plastry1/2
czerwonej papryki, pokrojonej w plastry1 szczypta mielonego
ziela angielskiego1 szczypta mielonego
cynamonu2 ząbki
czosnku, drobno posiekane250 ml słodkiego
czerwonego wina (np.
Porto)2 duże
pomidory, pokrojone w kostkę1
liść laurowy2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Dopraw
kurczaka z każdej strony
solą i
pieprzem i odłóż na 10 minut.Rozgrzej na średnim ogniu
olej w szerokiej i głębokiej patelni (przystosowanej do zapiekania w piekarniku) i włóż
kurczaka. Smaż przez kilka minut z każdej strony, tylko do momentu ładnego zarumienienia. Przełóż
kurczaka na talerz i odstaw.Do tej samej patelni włóż
cebulę,
pieczarki,
paprykę i
pomidory, po czym duś przez około 1-2 minuty. Dodaj
czosnek,
cynamon i
ziele angielskie, wymieszaj i dopraw
solą i
pieprzem.Włóż ponownie udka do patelni i wlej
wino. Gotuj przez 10 minut, włóż
liść laurowy i przykryj patelnię pokrywką. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup bo bardzo ułatwia pracę w kuchni :)), przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.Włóż do piekarnika i piecz około 40 minut, aż
kurczak będzie upieczony, a
mięso będzie odchodziło od kości. Wyjmij patelnię z piekarnika i przełóż
kurczaka do naczynia do serwowania, a patelnię umieść na dużym ogniu i gotuj, aż sos ładnie zgęstnieje. Następnie wyjmij i wyrzuć
liść laurowy, dodaj
natkę pietruszki i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Podawaj
kurczaka polanego sosem wraz z
papryką i
pieczarkami i z np.ziemniaczkami.Polecam!


English versionChicken legs in sweet
wine sauce with peppers and mushrooms(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, skin onsalt, peppervegetable oil1 onion, finely chopped250 g of mushrooms, cut in 4 or 61/2 green bell pepper, cut in
thin stripes1/2 yellow bell pepper, cut in
thin stripes1/2 red bell pepper, cut in
thin stripes1 pinch of ground allspice1 pinch of ground cinnamon2 cloves of garlic, finely chopped250 ml of sweet red
wine (eg
Port)2 large tomatoes, cut in cubes1 bay leaf2 tbsp of finely chopped flat-leaf parsleyPreparation:Preheat the oven to 180°C. Season the chicken with salt and pepper on all sides and leave aside for 10 minutes.In a
wide pot (appropriate for the oven too) warm the oil in medium-high heat and sauté the chicken until it gets coloured on all sides. Transfer the chicken with a slotted spoon on a
plate.Add in the pot the onion, the mushrooms, the peppers and the tomatoes and sauté for about 1-2 minutes. Add the garlic, the cinnamon and the allspice, stir and lightly season with salt and pepper.Transfer the chicken legs back to the pot and
pour over with the
wine. Cook for 10 minutes add the bay leaf and cover with the lid.Transfer the pot into the oven and cook for about 40 minutes. When the chicken legs are cooked transfer them with a slotted spoon on a serving platter. Place the pot over high heat and cook until the sauce thicken. In the end discard the bay leaf, add the parsley and stir. Season to taste if necessary.
Serve the chicken on the platter pouring over with the sauce.Enjoy!

Share the post "
Udka kurczaka z
pieczarkami i
papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet
wine sauce with peppers and mushrooms"



