ßßß
(4 porcje)Składniki:4 udka kurczaka ze skórąsól, pieprzolej roślinny np. rzepakowego1 cebula, drobno posiekana250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki1/2 zielonej papryki, pokrojonej w plastry1/2 żółtej papryki, pokrojonej w plastry1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w plastry1 szczypta mielonego ziela angielskiego1 szczypta mielonego cynamonu2 ząbki czosnku, drobno posiekane250 ml słodkiego czerwonego wina (np. Porto)2 duże pomidory, pokrojone w kostkę1 liść laurowy2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i odłóż na 10 minut.Rozgrzej na średnim ogniu olej w szerokiej i głębokiej patelni (przystosowanej do zapiekania w piekarniku) i włóż kurczaka. Smaż przez kilka minut z każdej strony, tylko do momentu ładnego zarumienienia. Przełóż kurczaka na talerz i odstaw.Do tej samej patelni włóż cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory, po czym duś przez około 1-2 minuty. Dodaj czosnek, cynamon i ziele angielskie, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.Włóż ponownie udka do patelni i wlej wino. Gotuj przez 10 minut, włóż liść laurowy i przykryj patelnię pokrywką. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup bo bardzo ułatwia pracę w kuchni :)), przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.Włóż do piekarnika i piecz około 40 minut, aż kurczak będzie upieczony, a mięso będzie odchodziło od kości. Wyjmij patelnię z piekarnika i przełóż kurczaka do naczynia do serwowania, a patelnię umieść na dużym ogniu i gotuj, aż sos ładnie zgęstnieje. Następnie wyjmij i wyrzuć liść laurowy, dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Podawaj kurczaka polanego sosem wraz z papryką i pieczarkami i z np.ziemniaczkami.Polecam!
English versionChicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, skin onsalt, peppervegetable oil1 onion, finely chopped250 g of mushrooms, cut in 4 or 61/2 green bell pepper, cut in thin stripes1/2 yellow bell pepper, cut in thin stripes1/2 red bell pepper, cut in thin stripes1 pinch of ground allspice1 pinch of ground cinnamon2 cloves of garlic, finely chopped250 ml of sweet red wine (eg Port)2 large tomatoes, cut in cubes1 bay leaf2 tbsp of finely chopped flat-leaf parsleyPreparation:Preheat the oven to 180°C. Season the chicken with salt and pepper on all sides and leave aside for 10 minutes.In a wide pot (appropriate for the oven too) warm the oil in medium-high heat and sauté the chicken until it gets coloured on all sides. Transfer the chicken with a slotted spoon on a plate.Add in the pot the onion, the mushrooms, the peppers and the tomatoes and sauté for about 1-2 minutes. Add the garlic, the cinnamon and the allspice, stir and lightly season with salt and pepper.Transfer the chicken legs back to the pot and pour over with the wine. Cook for 10 minutes add the bay leaf and cover with the lid.Transfer the pot into the oven and cook for about 40 minutes. When the chicken legs are cooked transfer them with a slotted spoon on a serving platter. Place the pot over high heat and cook until the sauce thicken. In the end discard the bay leaf, add the parsley and stir. Season to taste if necessary.Serve the chicken on the platter pouring over with the sauce.Enjoy!
Share the post "Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms"


