Wykonanie

Aromatyczny garnek. Nie
powiem, że to właśnie on był inspiracją, ale na pewno przyspieszył powrót do kuchni wschodu. Egzotyczne nazwy, kryją w sobie tyle aromatów, że możemy je uwięzić właśnie w takich akcesoriach. Nie musi to być wydatek, który nadszarpnie Wasz budżet. Ja swój upolowałam w sklepie z "mydłem i powidłem". Niestety okupiłam go przykrym
brakiem kompetencji. Bez hejtowania znanej
sieci, przejdę szybko do przepisu, podpowiadając, że podobne garnki można upolować na Allegro. Mój, Fontignac, made in france, sprawdził się doskonale. Nic nie przywarło do ścianek, a aromat... No cóż, ulotnił się z piekarnika i uwięził nas przy
stole...Składniki na 4 porcje obiadowe lub 8 mniejszych:4 ćwiartki z
kurczaka2 szklanki
ryżu basmati1 łyżka
skórki cytrynowej1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki jasnych
rodzynek4 łyżki
jogurtu100 g
masła50 ml
oliwy z oliwek6 ząbków
czosnku, w kosteczkęświeży
imbir, wielkości kciuka, w kosteczkęskórka obrana z
cytryny, pokrojona w kosteczkępo 1 łyżeczce:
kardamonu,
cynamonu,
kminu rzymskiego,
kurkumy,
solipo łyżce świeżych
ziół:
curry,
mięty,
pietruszki,
szczypioru5
dymek1 biały
por1
pomarańcza, do podaniaOpłukać
ryż pod zimną
wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać
wodą, do wysokości
ryżu. Posolić i gotować 5 minut. Przepłukać, bardzo dokładnie, zimną
wodą i wymieszać z łyżką startej
skórki cytrynowej i łyżeczką
cynamonu. Odstawić na czas przygotowania
kurczaka.Ćwiartki podzielić na pałki i podudzia. Natrzeć
solą i
sokiem z jednej
cytryny. Odstawić na minimum godzinę.Na patelni rozgrzać
masło z
oliwą. Podsmażyć kawałki
kurczaka, z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce (używam metalowej miski z pokrywką, z DUKA, która podgrzewa się na płytach; wspaniała do placków, naleśników, kiedy smażymy większą ilość). Na tej samej patelni smażymy
imbir,
czosnek i
skórkę cytrynową. Po minucie dodajemy posiekane
dymki,
por i
rodzynki. Po chwili dodajemy wszystkie
przyprawy i smażymy 3-4 minuty. Przekładamy z powrotem
kurczaka. Mieszamy dokładnie, tak żeby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w zawartości patelni. Po kilku minutach dodajemy
jogurt i połowę
ziół (wcześniej połączyć posiekane
zioła). Ponownie dokładnie wymieszać i dusić 10 minut.W wysokim, emaliowanym w środku, garnku (lub naczyniu żaroodpornym) ułożyć warstwę
ryżu, na niej 4 kawałki
kurczaka, posypać połową
ziół i polać
jogurtowym sosem. Powtórzyć warstwę
ryżu,
mięsa,
ziół i sosu. Garnek uszczelnić folią aluminiową, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach około 2 godziny (czas zależy od naczynia; najlepiej podejrzeć w połowie czy
mięso zaczyna odchodzić od kości).Biryani podać w filecikami
pomarańczy, posypane zieloną
pietruszką.