ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and yogurt

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and yogurt

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and yogurt"
Dziś przedstawiam przepis na soczystego i rozpływającego się w ustach pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym jogurcie z kminem, kolendrą i kardamonem, zyskuje na smaku i aromacie. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na weekendowy obiad. Podałam go z puree ze słodkich ziemniaków, szpinakiem i serem kozim . Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem
(4 porcje)
Składniki:
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego jogurtu
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 kurczak, przekrojony wzdłuż na pół
liście kolendry lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Przy pomocy moździerza rozetrzyj kardamon z pieprzem na drobny proszek, następnie dodaj sól, kolendrę, kminek i rozetrzyj całość z czosnkiem. Dodaj oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj jogurt, imbir i sok z cytryny.
Umieść kurczaka w dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie między skórą a mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin. Wyjmij kurczaka z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Rozgrzej piekarnik do 220 oC. Ułóż kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
1/2 teaspoon ground cardamom
1 teaspoon black peppercorns
2 teaspoons sea salt
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground cumin
3 garlic cloves
1 tablespoon olive oil
1/2 cup whole milk yogurt
1 tablespoon grated fresh ginger
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1 chicken, butterflied
fresh cilantro leaves for garnish
Preparation:
Grind cardamom and peppercorns in a mortar with pestle to a fine powder. Add salt, coriander, cumin and garlic. and smash the garlic. Add the olive oil to form a paste. Stir in yogurt, ginger and lemon juice.
Place chicken in a large bowl or pan. Rub yogurt between skin and breasts and thighs. Then smear remaining yogurt over the outside of the chicken, front and back. Refrigerate at least 3 hours or up to 24 hours. Remove chicken from refrigerator 30 minutes before roasting.
Preheat oven to 220 oC. Place chicken breast-side up in a baking pan. Bake in oven until thoroughly cooked, 45 minutes – 1 hour. Remove and let rest 15 minutes before carving. Serve garnished with cilantro leaves.
Enjoy!
Share the post "Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and yogurt"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczony-kurczak-w-marynacie-jogurtowej-z-kardamonemroasted-chicken-with-cardamom-and-yogurt