Wykonanie
Share the post "Pieczony
kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and
yogurt"Dziś przedstawiam przepis na soczystego i rozpływającego się w ustach pieczonego
kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym
jogurcie z
kminem,
kolendrą i
kardamonem, zyskuje na smaku i aromacie. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na weekendowy obiad. Podałam go z puree ze słodkich
ziemniaków,
szpinakiem i
serem kozim . Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPieczony
kurczak w marynacie jogurtowej z
kardamonem(4 porcje)Składniki:1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka ziarenek
czarnego pieprzu2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego3 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego
jogurtu1 łyżka startego na tarce świeżego
imbiru1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1
kurczak, przekrojony wzdłuż na półliście
kolendry lub
pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:Przy pomocy moździerza rozetrzyj
kardamon z
pieprzem na drobny proszek, następnie dodaj
sól,
kolendrę,
kminek i rozetrzyj całość z
czosnkiem. Dodaj
oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj
jogurt,
imbir i
sok z cytryny.Umieść
kurczaka w dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie
między skórą a
mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego
kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin. Wyjmij
kurczaka z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.Rozgrzej piekarnik do 220 oC. Ułóż
kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż
kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego
kolendrą lub
pietruszką.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:1/2 teaspoon ground cardamom1 teaspoon black peppercorns2 teaspoons sea salt1 teaspoon ground coriander1 teaspoon ground cumin3 garlic cloves1 tablespoon
olive oil1/2 cup whole milk
yogurt1 tablespoon grated fresh ginger1 tablespoon freshly squeezed lemon juice1 chicken, butterfliedfresh cilantro leaves for garnishPreparation:Grind cardamom and peppercorns in a mortar with pestle to a
fine powder. Add salt, coriander, cumin and garlic. and smash the garlic. Add the
olive oil to form a paste. Stir in
yogurt, ginger and lemon juice.Place chicken in a large bowl or pan. Rub
yogurt between skin and breasts and thighs. Then smear remaining
yogurt over the outside of the chicken, front and back. Refrigerate at least 3 hours or up to 24 hours. Remove chicken from refrigerator 30 minutes before roasting.Preheat oven to 220 oC. Place chicken breast-
side up in a baking pan. Bake in oven until thoroughly cooked, 45 minutes – 1 hour. Remove and let rest 15 minutes before carving.
Serve garnished with cilantro leaves.Enjoy!

Share the post "Pieczony
kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem/Roasted chicken with cardamom and
yogurt"



