Wykonanie
Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię
kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo
mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak.
Daje do spore
pole do popisu i wymyślania nowych połączeń
smakowych. Możemy przygotować go w całości, same piersi czy nóżki... możliwość jest tyle ile osób go przygotowujących.Dziś chciałam się z
Wami podzielić przepisem na
kurczaka pieczonego w całości z chrupiącą skórką , aromatem
czosnku i
rozmarynu oraz wyczuwalnym posmakiem
wina.Świetnie komponuje się z pieczonymi
ziemniakami i dipem
jogurtowym lub
czosnkowym.Możecie go podać na weekendowy obiad, kolację ze znajomymi lub imprezkę w gronie znajomych.Jest to danie typu "samograj" - marynujemy i wkładamy do piekarnika. Piecze się sam, wystarczy raz po raz spojrzeć czy jest już dobre ;)

SKŁADNIKI:
kurczak o wadze około 1,5 kg (wypatroszony)kieliszek różowego/białego
wina50g
masłaskórka i
sok z cytryny3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekrozmarynsólczarny pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Miękkie
masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
rozmarynem. Nacieramy dokładnie całego
kurczaka, również wewnątrz jak i pod skórką przy piersiach. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą no, wtedy dobrze przejdzie aromatem składników.
Kurczaka nabijamy na butelkę od
piwa którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym.
Kurczaka polewamy niewielka ilością
oliwy z oliwek tak aby
masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia
kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem
wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut.Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami, dipem
jogurtowym lub
czosnkowym i surówką.Smacznego!Polecam też mojego ulubionego
kurczaka w miodowej glazurze z wyraźnym aromatem
czosnku -
Miodowy kurczak na butelce