ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

nazwa

Wykonanie

Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak. Daje do spore pole do popisu i wymyślania nowych połączeń smakowych. Możemy przygotować go w całości, same piersi czy nóżki... możliwość jest tyle ile osób go przygotowujących.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na kurczaka pieczonego w całości z chrupiącą skórką , aromatem czosnku i rozmarynu oraz wyczuwalnym posmakiem wina.
Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i dipem jogurtowym lub czosnkowym.
Możecie go podać na weekendowy obiad, kolację ze znajomymi lub imprezkę w gronie znajomych.
Jest to danie typu "samograj" - marynujemy i wkładamy do piekarnika. Piecze się sam, wystarczy raz po raz spojrzeć czy jest już dobre ;)
SKŁADNIKI:
kurczak o wadze około 1,5 kg (wypatroszony)kieliszek różowego/białego wina
50g masła
skórka i sok z cytryny
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn
sól
czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Nacieramy dokładnie całego kurczaka, również wewnątrz jak i pod skórką przy piersiach. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą no, wtedy dobrze przejdzie aromatem składników.
Kurczaka nabijamy na butelkę od piwa którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy niewielka ilością oliwy z oliwek tak aby masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut.
Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami, dipem jogurtowym lub czosnkowym i surówką.
Smacznego!
Polecam też mojego ulubionego kurczaka w miodowej glazurze z wyraźnym aromatem czosnku - Miodowy kurczak na butelce
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/10/pieczony-kurczak-w-winie-i-rozmarynie.html