Wykonanie
Sama nie przepadam za obgryzaniem kości, chociaż od
mięsa się nie odżegnuję. Jedno co trzeba oddać takim nóżka ich przygotowanie nie dość, że jest łatwe to jeszcze bardzo szybkie. W zeszłym tygodniu przygotowałam kolację dla około ośmiu osób. Zrobiłam ziemniaczki w piekarniku, takie zapiekane ze skórką,
sałatkę grecką bez
sałaty, co poniektórych mocno zaskoczyło i nóżki z
kurczaka.Do przygotowania takich nóżek potrzeba:suszony
rozmarynczarny pieprzsólmasłonogi z
krczakaworek do pieczeniaNóżki z
kurczaka porządnie umyłam i wrzuciłam do dużej miski (w końcu dużo ich było), zasypałam je
solą czarnym pieprzem i suszonym
rozmarynem. Można użyć świeżych
ziół, drobno pociętych, wtedy
mięso będzie bardziej aromatyczne. Wymieszałam wszystko porządnie tak żeby każda "pałka" była obtoczona w przyprawach. Na wierzch starłam trochę
płatków masła. Po upieczeniu
kurczak dzięki
masłu miał słodki posmak. Przykryłam miskę i zostawiłam ją w lodówce na kilka godzin. Kiedy goście przyszli przełożyłam
kurczakowe nóżki do rękawa i wstawiłam do piekarnika na trochę ponad godzinę. Po upieczeniu skórka była chrupiąca,
mięso soczyste, a goście nakarmieni.