ßßß
500 g marchewki1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu rzyskiego (nie kminku !)2 łyżki oliwy lub oleju1 czubata łyżeczka harissy w proszku*2 łyżki soku cytrynowego2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego1 łyżeczka soli1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki do podaniaMarchew umyć, obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki. Marchew włożyć do garnka z wrzącą, osoloną (1 łyżeczka) , gotować 10 min. Odcedzić i ostudzić, przelewając na siciezimną wodą.W miseczce wymieszać harissę z 3 łyżkami gorącej wody, dodac sok cytrynowy, sól i cukier.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyzki olaju, dodac kmin rzymski i kolendrę, smażyć 1 min. ,mieszając. Dodać czosnek, przeciśniety przez praskę, marchew i harissę . Przykryć patelnię i dusic marchewkę ok. 7 min. , aż zacznie się karmelizować.Podawać na gorąco, posypaną posiekaną pietruszką. Przepis pochodzi z tej strony. *Harissa występuje w postaci proszku lub pasty. W oryginalnym przepisie była harissa w paście ( 1 czubata łyżka).