ßßß Cookit - przepis na Ostra marchewka z harissą

Ostra marchewka z harissą

nazwa

Wykonanie

500 g marchewki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzyskiego (nie kminku !)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 czubata łyżeczka harissy w proszku*
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki do podania
Marchew umyć, obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki. Marchew włożyć do garnka z wrzącą, osoloną (1 łyżeczka) , gotować 10 min. Odcedzić i ostudzić, przelewając na sicie
zimną wodą.
W miseczce wymieszać harissę z 3 łyżkami gorącej wody, dodac sok cytrynowy, sól i cukier.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyzki olaju, dodac kmin rzymski i kolendrę, smażyć 1 min. ,
mieszając. Dodać czosnek, przeciśniety przez praskę, marchew i harissę . Przykryć patelnię i dusic marchewkę ok. 7 min. , aż zacznie się karmelizować.
Podawać na gorąco, posypaną posiekaną pietruszką. Przepis pochodzi z tej strony. *Harissa występuje w postaci proszku lub pasty. W oryginalnym przepisie była harissa w paście ( 1 czubata łyżka).
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2013/10/OSTRA-MARCHEWKA-Z-HARISSA.html