Wykonanie

500 g
marchewki1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzyskiego (nie
kminku !)2 łyżki
oliwy lub
oleju1 czubata łyżeczka harissy w proszku*2 łyżki
soku cytrynowego2 łyżeczki drobnego
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszki do podania
Marchew umyć, obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki.
Marchew włożyć do garnka z wrzącą, osoloną (1 łyżeczka) , gotować 10 min. Odcedzić i ostudzić, przelewając na siciezimną
wodą.W miseczce wymieszać harissę z 3 łyżkami gorącej
wody, dodac
sok cytrynowy,
sól i
cukier.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyzki
olaju, dodac
kmin rzymski i
kolendrę, smażyć 1 min. ,mieszając. Dodać
czosnek, przeciśniety przez praskę,
marchew i harissę . Przykryć patelnię i dusic
marchewkę ok. 7 min. , aż zacznie się karmelizować.Podawać na gorąco, posypaną posiekaną
pietruszką. Przepis pochodzi z tej strony. *Harissa występuje w postaci proszku lub pasty. W oryginalnym przepisie była harissa w paście ( 1 czubata łyżka).