Wykonanie
Sezon Formuły 1 dobiegł końca, ale trwa tydzień nadrabiania kulinarnych zaległości. Postanowiłam zostać jeszcze w klimatach ostatniego Grand Prix - w Abu Dhabi i tak powstał hummus. To świetna, wegańska, zdrowa przekąska. O ile poda się ją z czymś równie zdrowym ;) Bardzo dobrze łączy się z surowymi warzywami, np.
marchewką,
selerem naciowym czy
papryką. Ale w odrobinę mniej zdrowej wersji polecam również z nachosami.

składniki:- 1 puszka
ciecierzycy- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)- 2 łyżki dobrej
oliwy z oliwek + trochę do polania- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprz-
pietruszka lub
kolendra do posypania- ew. trochę zalewy z
ciecierzycyCiecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną
wodą.Zmiksować z pastą
sezamową,
oliwą,
czosnkiem,
sokiem z cytryny i
przyprawami.Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z
ciecierzycy.Podawać polaną
oliwą i posypaną posiekaną
pietruszką lub
kolendrą.

Już sam klasyczny hummus jest bardzo dobry, ale po co się ograniczać? W lodówce trafiłam na otwarty słoik
suszonych pomidorów i stwierdziłam, że to będzie dobry dodatek. Nie myliłam się :)

składniki:- 1 puszka
ciecierzycy- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)- 4 łyżki
oleju z
suszonych pomidorów z
przyprawami- 4
suszone pomidory + 1 do posypania- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprz- ew. trochę zalewy z
ciecierzycyCiecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną
wodą.Zmiksować z pastą
sezamową,
olejem,
suszonymi pomidorami,
czosnkiem i
przyprawami.Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z
ciecierzycy lub więcej
oleju.Podawać polaną
olejem z
pomidorów i posypaną kawałkami
pomidorów.