Wykonanie
Składniki:-
cukinia,
papryka-pół szklanki
oliwy lub
oleju-
sól,
pieprz-2 ząbki
czosnku-pęczek
pietruszki-łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Cukinię kroimy w plastry opiekamy na grilu .
Paprykę pieczemy w piekarniku lub nad palnikiem, studzimy lekko i nożem ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki.Do
oleju wyciskamy
czosnek, dodajemy
sól,
pieprz, drobno pokrojoną
pietruszkę i
sok z cytryny. Mieszamy.Składniki można dokładać wg własnego uznania, czy chcemy więcej
czosnku czy bardziej kwaśny itp.Najlepiej podawać osobno , odstawiamy do lodówki na godzinę.Ja zawsze robię więcej marynaty , która może śmiało być w lodówce dłuższy czas.Zwłaszcza w okresie grilowania jest zawsze pod ręką.–