Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ritsu1
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Krem
cytrynowy - składniki:pojemnik
serka homogenizowanego2
żółtkapłaska łyżka
masła3 łyżki
cukru pudruskórka otarta z
cytryny1/2 łyżeczki esencji cytrynowejkopiasta łyżeczka
żelatyny1/3 szklanki
mlekakrążki
cytryny i rurki
waflowe do przybraniaKrem
cytrynowy - sposób przygotowania:
Masło z
cukrem ucieramy na puch, dodajemy
żółtka, skórkę otartą z
cytryny. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy
serek, rozpuszczoną w gorącym
mleku żelatynę, całość mieszamy. Krem nakładamy do pucharków wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy plasterkami
cytryny, mocno zanurzonymi miałkim cukrze i rurkami waflowymi.
Cytrynowe delicje
, podawaj. Zobacz też przepis na
biszkopt z kremem
cytrynowym Deser z
cytrynowym kremem
mascarpone Składniki: 1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego 250 g
serka mascarpone 125 ml
śmietanki kremówki 4 łyżki
cukru pudru sok z 1
cytryny cukier puder i 1 zielone
jabłko, do dekoracji Nagrzej piekarnik do 190Na jeden kęs
pieczenia Krem
cytrynowy : sok i skórka z 1
cytryny, 50 g
masła, 100 g
cukru pudru, 2 łyżki
mleka, 1 łyżeczka
żółtego barwnika spożywczego (niekoniecznie)
Krem czekoladowy: 100 g
czekolady deserowej, szklanka (220 ml)
śmietany kremówki, 3-4 łyżki
cukru pudru Robimy ciasto:
masło ucieramy z
cukrem iPyszne dodatki do
lodówWiciejowska Krem
cytrynowy, czyli lemon
curd również pasuje do deserów. Możesz smarować nim
ciasteczka lub np. stosować go jako nadzienie do tart i tartaletek. Sprawdzi się w deserach
lodowo-
owocowych (zobacz np. przepis na
Owocowy raj ). Krem
cytrynowy 1/2 szklanki
soku z cytryny 1/2 kostki (100 g)
masłaWracają Trójmiejskie Warsztaty Kulinarne
i na zimno,
czekoladowe, duże i małe....... Podczas zajęć uczestnicy przygotują m.in.
czekoladową tartę na
mące razowej z
kasztanami i
orzechami pekan, tartę z zapiekanym kremem
cytrynowym, tartę z wytrawnym
musem czekoladowym, tartę tatin na cieście francuskim z
brzoskwiniami i
imbiremTarty na okrągło
, odstaw do ostudzenia.
Tarta cytrynowa z
bezą Składniki: Na ciasto: 250 g
mąki pszennej szczypta
soli 125 g zimnego
masła 1 łyżeczka
cukru 1
żółtko Na krem
cytrynowy : 2 duże
cytryny, dokładnie umyte i osuszone 4
żółtka 125 g
cukru 30 g
mąki ziemniaczanej 75 g stopionego
masła 200 ml
wody na
bezę: 5Choinka do zjedzenia
lekkim, zimowym deserem. Sam krem ? prosty i orzeźwiający ? też warto
mieć w lodówce. Można nim przełożyć
ciasteczka, posmarować tosty, pokryć ciasto lub tort. Dzieci wyjadają go łyżkami, mrucząc z zadowolenia. W dodatku jest stuprocentowo naturalny.
Biszkopty z kremem
cytrynowym Biszkopty: 2
jajkaDesery z kremem
przełamuje
słodycz kruchych
ciasteczek. Zamiast
cytryny, do
ciasteczek i kremu możesz dodać również sok i skórkę z innych
cytrusów, np.
limonki,
pomarańczy czy
mandarynki.
Ciasteczka maślane z kremem
cytrynowym Składniki: 175 g
masła 1/4 szklanki
cukru pudru 1 szklanka
mąki pszennej 1/4 szklanki
mąkiSłodka Unia Europejskapłaszczykiem z rozwałkowanego marcepanu zagniecionego z barwnikiem. Dekorujemy według uznania. Cassatę możemy też oblać
czekoladą i udekorować kandyzowanymi fiołkami - w tej wersji wygląda bardzo elegancko. Torcik filo z kremem
cytrynowym 1 szklanka
cukru 6
jajek 1 szklanka gruboziarnistej
mąki (semoliny) lub