ßßß
Ta tarta jest grzechu warta. Krucha, delikatna z nutką goryczy. Pyszna i prosta w przygotowaniu.Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 25 minut | Czas dodatkowy: chłodzenieSkładniki:1i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników5 łyżek stopionego masła2 łyżki cukru pudru4 żółtkapuszka słodzonego mleka skondensowanegopo 1/4 szklanki soku z limonki i cytryny1 opakowanie kremówki około 200 mlforma o średnicy 24 cmCiasto:Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.Masa:Połączyć mleko z żółtkami i dodać sok z cytryn i limonek. Dokładnie wymieszać.Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut.Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch.Dowolnie udekorować.
Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu"