Wykonanie
![](/Data/Images/olainthekitchen.blogspot.com\2012_slash_06_slash_tarta-cytrynowo-limonkowa/l/2110134966.jpg)
Ta
tarta jest grzechu warta. Krucha, delikatna z nutką goryczy. Pyszna i prosta w przygotowaniu.Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 25 minut | Czas dodatkowy: chłodzenieSkładniki:1i 1/4 szklanki pokruszonych
herbatników5 łyżek stopionego
masła2 łyżki
cukru pudru4
żółtkapuszka słodzonego
mleka skondensowanegopo 1/4 szklanki
soku z limonki i
cytryny1 opakowanie kremówki około 200 mlforma o średnicy 24 cmCiasto:Wymieszać okruchy
herbatników z
masłem i
cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.Masa:Połączyć
mleko z
żółtkami i dodać
sok z cytryn i
limonek. Dokładnie wymieszać.Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut.Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić
śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch.Dowolnie udekorować.
![](/Data/Images/olainthekitchen.blogspot.com\2012_slash_06_slash_tarta-cytrynowo-limonkowa/l/-2058297650.jpg)
![](/Data/Images/olainthekitchen.blogspot.com\2012_slash_06_slash_tarta-cytrynowo-limonkowa/l/-1471071235.jpg)
Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu"