Wykonanie
Lemon
curd to intensywnie
cytrynowy krem, który idealnie nadaje się jako dodatek do mas. Można nim też polewać kruche
spody tart,
śmietankowe lody czy nawet ciasta. Krem robi się bardzo szybko, a jest naprawdę świetnym dodatkiem do wielu orzeźwiających deserów. Gotowy lemon
curd można przechowywać ok 2 tyg w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.Składniki:3
żółtka2
cytryny (sparzone)120g
masła (min. 82% tłuszczu)80g
cukru pudru1. Do rondelka wsypujemy
cukier puder, dodajemy
żółtka i wyciśnięty sok z 2
cytryn, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy.
2. Gdy masa będzie już ciepła, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia kremu.
3. Gdy krem nabierze jasnej, żółciutkiej barwy jest już gotowy.
4. Krem przelewamy do wyparzonego słoika i chowamy do lodówki do zgęstnienia.SMACZNEGO :-)