Wykonanie
Na blogach zapanowała
moda na lemon
curd -
cytrynowy mus do deserów. Lubię jego kwaskowy smak ale
brzoskwinie lubię jeszcze bardziej. Ich zapach i smak przywołują na myśl egzotyczne podróże i...
drinki z palemką :) Dostałam pełen karton
brzoskwiń więc musiałam wymyślić coś innego niż kompot czy
dżem.
Brzoskwiniowy mus świetny jest do ciast, babeczek czy deserów, np. z
galaretką.
![](/Data/Images/mycatcooks.blogspot.com\2013_slash_08_slash_peach-curd/l/1241740332.JPG)
![](/Data/Images/mycatcooks.blogspot.com\2013_slash_08_slash_peach-curd/l/-189593613.JPG)
Składniki:5
brzoskwińpół szklanki
cukru pudrusok z jednej
cytryny2
żółtka2 łyżki
masła![](/Data/Images/mycatcooks.blogspot.com\2013_slash_08_slash_peach-curd/l/1537809234.JPG)
W rondelku podgrzewam
brzoskwinie z
cukrem,
sokiem z cytryny i
żółtkami. Najlepiej wybrać
brzoskwinie, które są dość miękkie. Mają więcej soku. Należy je oczywiście obrać, pozbawić pestek i pokroić. Gdy całość się zagotuje, blendujemy na gładką masę. Dodajemy
masło i jeszcze raz gotujemy przez jakieś 5 minut. Przekładamy do słoiczka. W ten sposób możemy go przechować do około tygodnia.