ßßß Cookit - przepis na peach curd

peach curd

nazwa

Wykonanie

Na blogach zapanowała moda na lemon curd - cytrynowy mus do deserów. Lubię jego kwaskowy smak ale brzoskwinie lubię jeszcze bardziej. Ich zapach i smak przywołują na myśl egzotyczne podróże i... drinki z palemką :) Dostałam pełen karton brzoskwiń więc musiałam wymyślić coś innego niż kompot czy dżem. Brzoskwiniowy mus świetny jest do ciast, babeczek czy deserów, np. z galaretką.
Składniki:
5 brzoskwiń
pół szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
2 żółtka
2 łyżki masła
W rondelku podgrzewam brzoskwinie z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Najlepiej wybrać brzoskwinie, które są dość miękkie. Mają więcej soku. Należy je oczywiście obrać, pozbawić pestek i pokroić. Gdy całość się zagotuje, blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło i jeszcze raz gotujemy przez jakieś 5 minut. Przekładamy do słoiczka. W ten sposób możemy go przechować do około tygodnia.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/08/peach-curd.html