Wykonanie
Cześć,Ostatnio testowałam przepis znaleziony na Moje wypieki na mój ulubiony brytyjski krem
cytrynowy – lemon
curd . Krem wyszedł lżejszy, bardziej lejący. Zdecydowanie świetny nie tylko jako cienka warstwa na cieście ale też jako dodatek do naleśników lub do świeżego
pieczywa.Wcześniejszą wersję na gęsty krem stricte do ciast znajdziecie tutaj .Składniki (na dwa małe słoiczki po 150-170 ml):2 duże
jajka,2
żółtka,160 g
cukru pudru,80 g
masła,2 duże
cytryny.Making-of:
Cytryny wyparzamy. Z osuszony ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W małym garnku roztrzepujemy
jajka,
żółtka i
cukier puder aż do połączenia wszystkich składników. Garnek stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając.Dodajemy
masło pokrojone na drobne kawałki oraz
sok z cytryny. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Ważne aby nie przestawać mieszać, mogą się wtedy pojawić grudki.Gotowy krem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce do około dwóch tygodni.Smacznego!GosiaReklamy