Wykonanie
Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji
smakowych- u mnie dziś o smaku
bananowym. Mniam!
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2016_slash_04_slash_rolada-biszkoptowa-bananowa/l/1502899104.JPG)
Składniki na ciasto:4
jajka½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia2
bananycukier puder do posypkiSkładniki na krem:1
serek homogenizowany2 dojrzałe
banany1/3 szklanki
mleka1 łyżka
żelatyny2
żółtka jaja3 łyżki
cukru pudru1
cytrynaWykonanie kremu:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym
mleku. W międzyczasie utrzeć
żółtka z
cukrem,
serkiem i
bananami na gładką masę. Skropić
sokiem z cytryny do smaku, połączyć z
żelatyną i dokładnie wymieszać.Wykonanie:
Białka ubić z
cukrem na sztywno, dodać
żółtka. Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z
mąką,
proszkiem do pieczenia. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zwinąć w rulon razem z papierem do pieczenia, po czym owinąć ściereczką. Po ostudzeniu, lekko rozwinąć, posmarować kremem, włożyć do środka obrane
banany, delikatnie ponownie zrolować i posypać
cukrem pudrem. Odstawić w chłodne miejsce, po schłodzeniu kroić w grube plastry.