ßßß Cookit - przepis na Tort Lodowa Kraina

Tort Lodowa Kraina

nazwa

Wykonanie

Piękny i pyszny zarazem!
Składniki na biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki (450),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie biszkoptu:
Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Składniki na masę:
4 galaretki niebieskie,
½ litra śmietanki kremówki,
3 łyżki żelatyny,
kwasek cytrynowy,
2 łyżki cukru pudru,
2 szklanki mleka
3 bite śmietany „ śnieżki”.
Wykonanie masy:
Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/02/tort-lodowa-kraina.html