Wykonanie
Piękny i pyszny zarazem!
Składniki na
biszkopt:4
jajka,1 szklanka
cukru,1 szklanka
mąki (450),1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Wykonanie
biszkoptu:Ubić całe
jajka, wsypując powoli
cukier -przez pięć minut. Następnie dodać
mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Składniki na masę:4
galaretki niebieskie,½ litra
śmietanki kremówki,3 łyżki
żelatyny,kwasek
cytrynowy,2 łyżki
cukru pudru,2 szklanki
mleka3
bite śmietany „ śnieżki”.Wykonanie masy:Dwie
galaretki rozpuścić w
trzech szklankach gorącej
wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną
galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej
wody i jedną łyżką
żelatyny. Dwie łyżki
żelatyny rozpuścić w ¼ szklance
wody.
Śmietankę kremówkę ubić z
cukrem pudrem i szczyptą kwasku
cytrynowego. Dodać rozpuszczoną
żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną
galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony
biszkopt. W dwóch szklankach
mleka ubić
śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną
galaretkę z
żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną
galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej
wody i lekko tężejącą ozdobić placek.