ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki (450),1 łyżeczka proszku do pieczenia,Wykonanie biszkoptu:Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Składniki na masę:4 galaretki niebieskie,½ litra śmietanki kremówki,3 łyżki żelatyny,kwasek cytrynowy,2 łyżki cukru pudru,2 szklanki mleka3 bite śmietany „ śnieżki”.Wykonanie masy:Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek.