Ten tort zrobiłam na 80 urodziny mojej babci. Spotkanie było na dużą ilość osób, więc tort też był dość duży. Jasne biszkopty przełożone kremem cytrynowo-kokosowym na bazie lemon curd. Lekki, nie za słodki, kwaskowaty. Z chrupiącym prażonym kokosem w nadzieniu.*foremka 24*24 cm:Składniki: na biszkopt:8 jajek1 i 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem cytrynowy:3 jajkasok i skórka z 3 cytryn3/4 szklanki cukru60 g masładodatkowo na krem:2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu cytrynowego1 łyżka cukru1 szklanka kremówki1 łyżka żelatyny1 łyżka cukru pudru100 g kokosu1 łyżka masła na dekorację:krem maślanyróże marcepanoweperełki cukroweZ podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.Krem cytrynowy (lemon curd): Jajka roztrzepać z cukrem i wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i mieszać około dwóch minut. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Kokos usmażyć na maśle.Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami.