ßßß
Składniki:3 porcje450 g steków z łososia1 cytryna1 łyżka masła ( 25 g)1 łyżka mąki ( 20-25 g)1 szklanka mleka1/2 pęczka koperkusól morska, pieprz i słodka paprykazczypta kardamonu lub gałki muszkatołowej ( u mnie oba)masło i oliwa do smażenia500 g fasoli szparagowejPrzygotowanie:Łososia doprawiamy (solą , pieprzem i papryką) i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut do lodówki.Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko, mieszając, gdy zgęstnieje dodajemy koperek, sól, pieprz , gałkę i kardamon, do smaku . Gotujemy jeszcze około 3 minut. Odstawiamy.Fasolkę obieramy z łyka, myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku ( małej ilości ) i gotujemy aż będzie miękka – 5-10 minut – ładnie wyglądałaby tutaj zielona fasolka.W międzyczasie na rozgrzanym maśle ( 25 g ) i oliwie ( ok. 50 ml ) smażymy osączoną na ręczniku rybę. Szybko, do zaróżowienia. Z pierwszej strony około 3-4 minut, z drugiej 2-3, przykrywamy i odstawiamy.Podajemy z fasolką i sosem koperkowym.Smacznego!Powiązane notki:Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilliFilet z dorsza duszony z warzywamiSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydząFilet z kurczaka w słodkim sosie chilli