Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Lubię
ryby, na pewno nikogo nie zdziwi to, że
łosoś, zaraz po
śledziu, jest moją ulubioną
rybą. Najbardziej lubię filet, jednak ostatnio kupiłam
steki i zastanawiałam się co z nich przyrządzić. Postanowiłam podać
rybę w sosie
koperkowym – beszamelu z nutką
korzennych przypraw i żółtą
fasolką. Efekt jest pyszny. Mój Luby bardzo chwalił sos, co mnie zdziwiło, gdyż sądziłam , że będzie marudził, soczystą
rybę – chociaż następnym razem kupię filet – będzie mniej stresu z ośćmi. Jeśli trafi Wam się
stek z ogona – na niego się zdecydujcie – najłatwiej z niego pozbyć się ości – przecinamy kawałek na pół i wyciągamy kręgosłup. Całość oceniam na 4+ , przygotowanie tego dania z filetem podwyższyłoby tę notę do 5.
Składniki:3 porcje450 g
steków z łososia1
cytryna1 łyżka
masła ( 25 g)1 łyżka
mąki ( 20-25 g)1 szklanka
mleka1/2 pęczka
koperkusól morska,
pieprz i
słodka paprykazczypta
kardamonu lub
gałki muszkatołowej ( u mnie oba)
masło i
oliwa do smażenia500 g
fasoli szparagowejPrzygotowanie:
Łososia doprawiamy (
solą ,
pieprzem i
papryką) i skrapiamy
sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut do lodówki.Sos:
Masło roztapiamy, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy
mleko, mieszając, gdy zgęstnieje dodajemy
koperek,
sól,
pieprz , gałkę i
kardamon, do smaku . Gotujemy jeszcze około 3 minut. Odstawiamy.
Fasolkę obieramy z łyka, myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku ( małej ilości ) i gotujemy aż będzie miękka – 5-10 minut – ładnie wyglądałaby tutaj zielona
fasolka.W międzyczasie na rozgrzanym
maśle ( 25 g ) i
oliwie ( ok. 50 ml ) smażymy osączoną na ręczniku
rybę. Szybko, do zaróżowienia. Z pierwszej strony około 3-4 minut, z drugiej 2-3, przykrywamy i odstawiamy.Podajemy z
fasolką i sosem
koperkowym.Smacznego!Powiązane notki:Filet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliFilet z dorsza duszony z warzywamiSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząFilet z kurczaka w słodkim sosie
chilli