ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie – w koperkowym beszamelu

Łosoś w sosie – w koperkowym beszamelu

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Lubię ryby, na pewno nikogo nie zdziwi to, że łosoś, zaraz po śledziu, jest moją ulubioną rybą. Najbardziej lubię filet, jednak ostatnio kupiłam steki i zastanawiałam się co z nich przyrządzić. Postanowiłam podać rybę w sosie koperkowym – beszamelu z nutką korzennych przypraw i żółtą fasolką. Efekt jest pyszny. Mój Luby bardzo chwalił sos, co mnie zdziwiło, gdyż sądziłam , że będzie marudził, soczystą rybę – chociaż następnym razem kupię filet – będzie mniej stresu z ośćmi. Jeśli trafi Wam się stek z ogona – na niego się zdecydujcie – najłatwiej z niego pozbyć się ości – przecinamy kawałek na pół i wyciągamy kręgosłup. Całość oceniam na 4+ , przygotowanie tego dania z filetem podwyższyłoby tę notę do 5.
Składniki:
3 porcje
450 g steków z łososia
1 cytryna
1 łyżka masła ( 25 g)
1 łyżka mąki ( 20-25 g)
1 szklanka mleka
1/2 pęczka koperku
sól morska, pieprz i słodka papryka
zczypta kardamonu lub gałki muszkatołowej ( u mnie oba)
masło i oliwa do smażenia
500 g fasoli szparagowej
Przygotowanie:
Łososia doprawiamy (solą , pieprzem i papryką) i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko, mieszając, gdy zgęstnieje dodajemy koperek, sól, pieprz , gałkę i kardamon, do smaku . Gotujemy jeszcze około 3 minut. Odstawiamy.
Fasolkę obieramy z łyka, myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku ( małej ilości ) i gotujemy aż będzie miękka – 5-10 minut – ładnie wyglądałaby tutaj zielona fasolka.
W międzyczasie na rozgrzanym maśle ( 25 g ) i oliwie ( ok. 50 ml ) smażymy osączoną na ręczniku rybę. Szybko, do zaróżowienia. Z pierwszej strony około 3-4 minut, z drugiej 2-3, przykrywamy i odstawiamy.
Podajemy z fasolką i sosem koperkowym.
Smacznego!
Powiązane notki:
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Filet z dorsza duszony z warzywami
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/29/losos-w-sosie-w-koperkowym-beszamelu