ßßß Cookit - przepis na Pieczona kukurydza, najlepsza

Pieczona kukurydza, najlepsza

nazwa

Wykonanie

21 sierpnia 2013
Pieczona czy gotowana? Jaką lubicie? Przyznam się bez bicia, ale jedzenia kukurydzy "nauczył" mnie mój Mąż. I bardzo się cieszę, że poznałam jej smak (w postaci gotowanej, bo puszkową - znałam i lubię :)). Dla odmiany, postanowiłam ją upiec. Widziałam na innych blogach, że się da, więc wypróbowałam i powiem tak, że nam zasmakowała nawet bardziej niż gotowana. A najlepsze jest to, że robi się ją praktycznie w tym samym czasie co gotowaną.
'pieczona kukurydza'
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 50g masła
- płatki chilli
- sól morska
- papryka słodka
- pieprz
- połowa cytryny
Kukurydzę obrać z liści i przekroić na pół. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Na każdy kawałek kukurydzy położyć miękkie masło, obsypać płatkami chilli, posypać solą morską, słodką papryką i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Masło delikatnie rozsmarować na kukurydzy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) ok 20-25 minut.
Przed podaniem oblać rozpuszczonym masłem, spod kukurydzy.
Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/08/polskie-dania-pieczona-kukurydza.html