Wykonanie
Dzisiaj propozycja podania
szparagów z
kurczakiem w
przyprawie curry. Nam bardzo smakowało takie połączenie :) W tym daniu tylko
sos beszamelowy mógłby być niezdrowy, więc starałam się zmniejszyć w nim ilość tłuszczu i
mąki do minimum...Możemy również ugotować więcej
szparagów i zrobić przy okazji krem
szparagowy .
Składniki (porcja dla 1-2 osób):duża
pierś z kurczakapęczek białych lub
zielonych szparagówpół łyżeczki
currypół łyżeczki
soli morskiej ziołowejszczypta
pieprzuSos beszamelowy:1,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
masła1,5 łyżki
mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np.
mąkę gryczaną)
przyprawy: szczypta
gałki muszkatołowej, szczypta
soli morskiej i
pieprzu do smakuPrzygotowanie:1.
Szparagi obieramy, myjemy i wrzucamy na gotującą, osoloną
wodę.
Szparagi gotujemy do miękkości: białe ok. 15-20 minut, zielone ok. 10 minut.2. Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy
solą morską ziołową,
pieprzem i
curry.
Mięso podsmażamy na patelni aż się ładnie zarumieni na złoty kolor.3.
Sos beszamelowyDo połowy szklanki
mleka dodajemy
mąkę,
gałkę muszkatołową i mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlewamy 1 szklankę
mleka i zagotowujemy. W momencie zagotowywania się
mleka, wlewamy do garnka pól szklanki
mleka z
mąką, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodajemy łyżeczkę
masła oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.4. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy
mięso, a na nim ugotowane
szparagi. Całość zalewamy równomiernie
sosem beszamelowym.5. Zapiekamy w 180st. przez ok. 20 minut