Wykonanie
Nie
będę nawet przytaczać składu
mięsnych sklepowych pasztetów, bo niejednego mogłoby to przyprawić o mdłości. A że jesteśmy blogiem kulinarnym, to nie o to nam chodzi ;) Polecam jednak przyjrzeć się etykietom, a zapewne szybciej zdecydujecie się zrobić pyszny i zdrowy pasztet drobiowy :) Z przepisu wychodzi dość duża porcja, więc spokojnie można część zamrozić.
Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka30dag
wątróbki drobiowej2
jajkamleko1
cebula5 łyżek
płatków owsianychwłoszczyznaząbek
czosnkuprzyprawy:
sól morska ziołowa,
gałka muszkatołowa,
pieprzPrzygotowanie:1.
Wątróbkę oczyszczamy i gotujemy w
mleku przez 10 min, po czym odcedzamy i studzimy.2.
Piersi z kurczaka i
włoszczyznę wrzucamy do gotującej
wody, przyprawiamy
solą (tak jakbyśmy gotowali rosół). Jak
kurczak będzie już miękki, wyciągamy i studzimy.3.
Płatki owsiane zalewamy kilkoma łyżkami
wywaru i odstawiamy do nasiąknięcia (ok.10 min.), a następnie odsączamy.4.
Mięso,
cebulę i 1 ugotowaną
marchewkę dokładnie mielimy na jednolitą masę (robotem kuchennym albo blenderem).5. Dodajemy nasiąknięte
płatki, przeciśnięty przez praskę
czosnek i 2
żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha, można dodać trochę
wywaru. Dodajemy pozostałe
przyprawy:
gałkę muszkatołową,
sól morską i
pieprz do smaku (najlepiej spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona).6.
Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do
mięsa, po czym delikatnie i dokładnie mieszamy (do momentu aż ubite
białka przestaną być widoczne).7. Pasztet wykładamy do fo remki (keksówki ok. 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni ok. 60 minut, kontrolując by wierzch nie spiekł się za bardzo, w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową. Z foremki wyjmujemy pasztet dopiero po wystygnięciu.