Wykonanie
Świetna pasta z
drobiowej wątróbki. Nieco zmieniony przepis Jamie Oliver'a
składnikiok 300g
wątróbki drobiowejmleko do zamoczenia
wątróbki1
cebula3 - 4 ząbki
czosnkuok. 100 g miękkiego
masłasólpieprzprzygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i na parę godzin zamoczyć w
mleku.
Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na
maśle, dodać pokrojony drobno
czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni i odstawić na bok .
Wątróbkę wyjąć z
mleka , osuszyć , włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek
wątróbki na deskę , przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka. Usmażone
wątróbki dołożyć do miski z
cebulą, wymieszać z
masłem, posolić i popieprzyć, przestudzić. Przy pomocy blendera, zmiksować
wątróbkę na gładką masę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dodać więcej
czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej
masła. Przełożyć do miseczki i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z
bagietki. Smacznego!