Wykonanie
Podroby mają wiele zalet. Obfitują w witaminy i składniki mineralne, a szczególnie w żelazo i cynk. Dostarczają nam bardzo wartościowego
białka więc warto czasem włączyć je do swojej diety.
Wątróbka ma bardzo dużo żelaza i witamin z grupy B- ten zestaw świetnie wpływa na produkcję
krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Dlatego po
wątróbkę powinny sięgać kobiety z anemią, niedoborem żelaza i
silnymi miesiączkami. Zrezygnować z niej powinny zaś kobiety w ciąży i osoby z wysokim cholesterolem LDL.
Wątróbka to świetne źródło witaminy A, która opóźnia efekty starzenia i wzmacnia odporność. Kolejna zaleta to zawartość witaminy P, która wspomaga przemianę
białek, węglowodanów i tłuszczów, jednocześnie usprawniając pracę mózgu, przez jego lepsze ukrwienie.
Wątróbka jest dozwolona w kuracjach odchudzających mimo dużej zawartości cholesterolu. Należy ją jednak dusić lub piec i spożywać wyłącznie w połączeniu z warzywami. Jak przygotować smaczną wątróbkę? Przede wszystkim nie solić jej przed podsmażaniem, bo może zrobić się twarda. Przyprawiamy ją dopiero w połowie przyrządzania. Sympatyków
wątróbki zapraszam na banalnie prostą w przygotowaniu
wątróbkę po włosku, która wprost rozpływa się w ustach!Składniki na 2 porcje400g
wątróbki drobiowej3
cebule150-200ml
mlekasólPrzygotowanie
Wątróbki czyścimy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy
mlekiem. Odstawiamy na minimum godzinę. Ja zostawiłam na całą noc w lodówce.
Na patelni do smażenia bez tłuszczu przygotowujemy
cebulę. Pokrojoną w krążki lub piórka przesmażamy dodając co i rusz ciut
wody. Lekko solimy i mieszamy znów dodając ciut
wody aby
cebula nie była surowa.
Wątróbkę odsączamy w durszlaku i wrzucamy na pustą patelnię do smażenia bez tłuszczu. Po około 5 minutach, smażąc na wolnym ogniu, przewracamy kawałki, solimy i kładziemy na wierzch już wcześniej przygotowaną
cebulkę. Mieszamy i pilnujemy aby wszystko się wysmażyło.
Wątróbkę podałam z
pomidorami. Pamiętam z dzieciństwa jak bardzo nie lubiłam
podrobów, ale głowa się na szczęście otworzyła na smaki i
mogę się delektować tą mięciutką, pyszną
wątróbką, oryginalnie nazwaną "
Wątróbką po wenecku"! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!