Wykonanie
W ramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie
wątróbki. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej
wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem
żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam!A tutaj podobne
wątróbkowe przysmakiPasta z
wątróbki drobiowejPasta z
wątróbki z wędzonymi
śliwkamiskładnikiok 250 g
wątróbki gęsiej
mleko do zamoczenia
wątróbki (opcjonalnie)1/2
cebuli2 - 3 ząbki
czosnkuok. 50 g miękkiego
masłałyżka
żurawiny suszonejok 100 ml
wina Portosólpieprz+ roztopione
masło do polaniaprzygotowanie
Żurawinę zalać
winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok.
Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w
mleku.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Wątróbkę wyjąć z
mleka, osuszyć, włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek
wątróbki na deskę, przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka. Usmażone
wątróbki włożyć do blendera, dodać
cebulę, posiekany
czosnek, połowę namoczonej
żurawiny i całe
porto, posolić i popieprzyć. Zmiksować
wątróbkę na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dodać więcej
czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej
masła. Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym
masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z
bagietki. Smacznego!