ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z suszonymi śliwkami w winie

Wątróbka drobiowa z suszonymi śliwkami w winie

nazwa

Wykonanie

Tym razem wątróbka drobiowa przyrządzona z dodatkiem owoców i czerwonego wina Celebro . Aromat wina sprawi, że potrawa nabierze niepowtarzalnego smaku, zachęcam do spróbowania :-)
Składniki:
ok. 1/2 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
1 jabłko
garść suszonych śliwek
1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina Celebro
sól, pieprz, majeranek,
odrobina mąki
tłuszcz do smażenia
ewentualnie mleko do namoczenia wątróbek
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, można namoczyć na 2 godz. w mleku, ale niekoniecznie. Następnie oprószyć ją mąką i wrzucić na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i odstawić. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę.
Śliwki drobno pokroić, jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie kawałki, dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać połową porcji wina, żeby nam się nie przypalało. Kiedy jabłko będzie już miękkie (ale nie rozgotowane), dodać obsmażoną wątróbkę, podlać resztą wina, doprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.
Przykryć pokrywką i dusić wszystko kilka minut na wolnym ogniu.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/08/Watrobka-drobiowa-z-suszonymi-sliwkami-w-winie.html