Wykonanie
Tym razem
wątróbka drobiowa przyrządzona z dodatkiem
owoców i
czerwonego wina Celebro . Aromat
wina sprawi, że potrawa nabierze niepowtarzalnego smaku, zachęcam do spróbowania :-)Składniki:ok. 1/2 kg
wątróbki drobiowej2
cebule1
jabłkogarść suszonych
śliwek1/2 szkl. czerwonego
półwytrawnego wina Celebro
sól,
pieprz,
majeranek,odrobina
mąkitłuszcz do smażeniaewentualnie
mleko do namoczenia
wątróbekWykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, można namoczyć na 2 godz. w
mleku, ale niekoniecznie. Następnie oprószyć ją
mąką i wrzucić na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i odstawić. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną
cebulę.
Śliwki drobno pokroić,
jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie kawałki, dodać do
cebuli i chwilę dusić. Podlać połową porcji
wina, żeby nam się nie przypalało. Kiedy
jabłko będzie już miękkie (ale nie rozgotowane), dodać obsmażoną
wątróbkę, podlać resztą
wina, doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
majeranku.Przykryć pokrywką i dusić wszystko kilka minut na wolnym ogniu.Smacznego :-)