Wykonanie
Dawno temu, nie mając jeszcze tak naprawdę pojęcia o gotowaniu, odkryłam że
wątróbka drobiowa doskonale smakuje z
owocami, z lekką
słodyczą. Możną ją przygotować z
jabłkiem, z
miodem, z
gruszkami bądź jak ja dzisiaj - z
suszonymi śliwkami i
morelami.
Składniki:0,5 kg
wątróbki drobiowej (u mnie indycza)3 duże
cebule10 suszonych
śliwek10
suszonych moreli2 ząbki
czosnku0,3 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
oleju2 łyżka
masła1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umytą i dokładnie osuszoną
wątróbkę lekko panieruję w
mące, po czym smażę na
oleju (ja zawsze to robię pod pokrywką, bo strasznie strzela i pryska) z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmuję z patelni
wątróbkę, a wrzucam pokrojoną w grube piórka
cebulę, lekko ją
solę - również pod pokrywką smażę chwilę, by zmiękła i zgarnęła smaki z patelni. Dodaję
masło, pokrojone w duże kawałki
śliwki i
morele, posiekany
czosnek - duszę chwilę razem, po czym dokładam
wątróbkę. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
mleko i
majeranek i wszystko duszę na b. małym ogniu jeszcze kilka minut.Podaję z
kaszą kuskus.Przepis autorski.