ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wątróbkę !!! Choć pewnie większości z Was wątróbka nie kojarzy się zbyt dobrze. W moim rodzinnym domu tylko Ja z Tatą jadaliśmy wątróbkę. Reszta rodzinki miała na nią „długie zęby”. A warto się do wątróbki przekonać. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz wysokojakościowego białka. Jest polecana w szczególności aktywnym fizycznie kobietom.
Składniki, 2 porcje:
400 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
mąka pszenna do obtoczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Wypłukać wątróbkę na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Następnie wykonać przegląd każdej sztuki usuwając białe błonki ( więzadła) i przeciąć wątróbkę na pół. Oczyszczone wątróbki odłożyć na osoby talerz. Następnie osuszyć je za pomocą papierowego ręcznika. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Wątrobę oprószyć z każdej strony mąką.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć wątróbkę na patelnię i obsmażać z każdej strony przez minutę (wątróbka będzie strzelać, więc należy uważać aby się nie poparzyć). Po tym czasie dodać na patelnię cebulę oraz masło. Patelnię przykryć pokrywką lub jeśli jej nie mamy dużym arkuszem foli aluminiowej i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić wątróbkę przez 2-3 minuty na patelni.
Dopiero po usmażeniu wątróbki możemy ją przyprawić ( posolenie wątróbki przed smażeniem spowoduje jej stwardnienie). Ja doprawiam wątróbkę solą, pieprzem i suszonym majerankiem – wszytko wg uznania i własnego smaku. Mój kolega ze studiów robił bardzo pieprzną wątróbkę z dużą ilością majeranku i była przepyszna.
Źródło:http://smakowisko.pl/watrobka-z-cebulka