Wykonanie
Na początku miały być naleśniki jaglane. Ale ciasto okazało się zbyt miękkie - naleśniki się rozpadały. Powstały więc mniejsze placki, do których przygotowałam
szpinakowy farsz. Bardzo lubię
szpinak; najchętniej w postaci liści. Tym razem, ze względu na małe dzieci, które miały to danie jeść,
szpinak został zmiksowany (prawie) na papkę. Mimo zdecydowanej różnicy w wyglądzie, smak miał bardzo dobry ;) W ostateczności miksowanie
szpinaku okazało się niepotrzebne - dzieci i tak odmówiły zjedzenia go i konsumowały same placki... Przy kolejnej okazji okazało się, że dziewczyny też wolą
szpinak w postaci liści, a Najmłodszy jest jeszcze za mały na konsumpcję takiego dania, więc na razie mu wszystko jedno ;)Składniki na placki:2 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szkl
mleka roślinnego /wody2-3
jajka3-4 łyżki
mąki orkiszowej razowej
przyprawy:
sól morska pieprz ziołowySkładniki na farsz
szpinakowy:ok. 500g
szpinaku (użyłam ekologicznego, zmielonego który sama w sezonie zamroziłam)3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone1
cebula, posiekanakilka łyżek
mleka roślinnego (użyłam owsianego)1-2 łyżki
masła sklarowanegoAby przygotować farsz zeszkliłam
cebulę na
maśle sklarowanym, dodałam
szpinak. Doprawiłam
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dodałam kilka łyżek
mleka owsianego, by osiągnąć pożądaną konsystencję farszu.
Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze, dodałam
mleko i
jajka - ponownie zmiksowałam, po czym dodałam
mąkę i
przyprawy. Wymieszałam. Smażyłam na sklarowanym
maśle małe placki, które następnie przekładałam farszem.