ßßß
Na początku miały być naleśniki jaglane. Ale ciasto okazało się zbyt miękkie - naleśniki się rozpadały. Powstały więc mniejsze placki, do których przygotowałam szpinakowy farsz. Bardzo lubię szpinak; najchętniej w postaci liści. Tym razem, ze względu na małe dzieci, które miały to danie jeść, szpinak został zmiksowany (prawie) na papkę. Mimo zdecydowanej różnicy w wyglądzie, smak miał bardzo dobry ;) W ostateczności miksowanie szpinaku okazało się niepotrzebne - dzieci i tak odmówiły zjedzenia go i konsumowały same placki... Przy kolejnej okazji okazało się, że dziewczyny też wolą szpinak w postaci liści, a Najmłodszy jest jeszcze za mały na konsumpcję takiego dania, więc na razie mu wszystko jedno ;)Składniki na placki:2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szkl mleka roślinnego /wody2-3 jajka3-4 łyżki mąki orkiszowej razowejprzyprawy: sól morska pieprz ziołowySkładniki na farsz szpinakowy:ok. 500g szpinaku (użyłam ekologicznego, zmielonego który sama w sezonie zamroziłam)3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone1 cebula, posiekanakilka łyżek mleka roślinnego (użyłam owsianego)1-2 łyżki masła sklarowanegoAby przygotować farsz zeszkliłam cebulę na maśle sklarowanym, dodałam szpinak. Doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Dodałam kilka łyżek mleka owsianego, by osiągnąć pożądaną konsystencję farszu.Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze, dodałam mleko i jajka - ponownie zmiksowałam, po czym dodałam mąkę i przyprawy. Wymieszałam. Smażyłam na sklarowanym maśle małe placki, które następnie przekładałam farszem.