Wykonanie
Od tygodnia miałam ochotę na
brokuła, w końcu stworzyłam danie, które już chyba na zawsze pozostanie na liście ulubionych.Być może wyglądem nie powala na kolana, ale gwarantuje, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza:)
Składniki (porcja na 4 osoby):1 mały
kalafior1 mały
brokuł1
pierś z kurczaka1
cebulka1 łyżka posiekanego
koperku1 ząbek
czosnkuprzyprawy:
sól morska ziołowa,
pieprzsos beszamelowy:1,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
masła1,5 łyżki
mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np.
mąkę gryczaną)szczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli i
pieprzu do smakuPrzygotowanie:
Brokuła i
kalafiora podzielić na drobne części i ugotować na parze.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie
oleju, doprawić
solą i
pieprzem.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i smażyć razem z
mięsem.Ugotowanego
brokuła wraz z
kalafiorem wrzucamy na patelnię.Przygotowujemy
sos beszamelowy:Do połowy szklanki
mleka dodajemy
mąkę,
gałkę muszkatołową i mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlewamy 1 szklankę
mleka i zagotowujemy. W momencie zagotowywania się
mleka, wlewamy do garnka pól szklanki
mleka z
mąką, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodajemy łyżeczkę
masła oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Danie zalewamy sosem, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i posypujemy
koperkiem.